Kresta vyhrál v Německu erzetu

  • 12
Trier - Skvěle si počínal v druhém dnu rallye na německých asfaltkách český jezdec Roman Kresta se svým peugeotem. Na jedničku mu vyšla především závěrečná, nejkratší erzeta dne, v níž nenašel na zhruba šestikilometrovém měřeném úseku přemožitele, což se dosud žádnému českému jezdci v absolutním pořadí světového šampionátu nepodařilo.Dále čtěte: Po prvním dnu vedl Burns

Krestovi patří po dvou etapách jedenácté místo s více než tříminutovým odstupem na čelo soutěže.

Už v jedenáctém testu přitom Kresta zaznamenal druhý čas mezi všemi a do nejlepší pětky se vešel i v předposlední, patnácté zkoušce. Na závěr dne se mu konečně podařil husarský kousek, který mu už jednou těsně zůstal upřen - v červnové rallye Acropolis figuroval v čele pořadí jedné z erzet, kterou však následně pořadatelé zrušili.

"Z nejlepšího času na poslední vložce mám obrovskou radost. Na té jedenácté se mi zase zdálo, že jsem jel pomalu. Hlavně jsem jel uvolněně a vše mi vycházelo podle představ," prohlásil Kresta. Důležité bylo podle něj správně rozvrhnout tempo i rytmus a optimalizovat brzdění na betonu i na asfaltových sekcích, aby zachoval efektivitu zvolených pneumatik.

Rady techniků dokázal zúročit. "Měli jsme neustále od nich i předjezdců nejaktuálnější informace. Pak už to záleželo jen na mně a Jendovi," dodal směrem
ke spolujezdci Tománkovi.

Velké pochvaly se Krestovi dostalo od šéfa týmu Bozian Racing. "Dnešní den je pro nás i pro Romana velkým mezníkem v historii našeho týmu, který provozuji více než třicet let," řekl Jacky Bozian. Etapa prý byla velkou loterií s počasím v erzetách.
"Takže to bylo náročné nejen na volbu vhodných pneumatik, ale i na způsob jízdy všech posádek. Roman dokázal nepřízeň počasí dokonale využít ve svůj prospěch a jasně dnes demonstroval svůj talent. Předvedl výjimečný výkon, jako opravdový šampion!" dodal Bozian.

Neslavná premiéra Škody Fabia WRC
Krachem naopak skončila v Německu premiéra vozů Škoda Fabia WRC v seriálu mistrovství světa. Po Didieru Auriolovi, jehož vůz se zastavil s poruchou motoru v průběhu pátečního závěrečného testu, už nepokračuje ani Toni Gardemeister. Finský jezdec podle sdělení managementu týmu utrhl úchyt pravého zadního tlumiče, čímž došlo i k poškození hnacího hřídele. "Neměl jinou možnost než jízdu ukončit," zvěstoval mluvčí týmu Roman Meliška.

O vedení se v druhé etapě přetahovali francouzský obhájce prvenství Sébastien Loeb na citroënu a finský mistr světa Marcus Grönholm na peugeotu a jejich souboj na ostří nože by měl pokračovat i v nedělním finále. Zatímco v průběhu dne diktoval tempo Seveřan, do závěrečné etapy vyrazí v neděli s minimálním, ani ne šestisekundovým náskokem Francouz.

V neděli je na programu zbývajících šest rychlostní zkoušek. 

Pořadí po druhé etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën) 2:46:20,8, 2. Grönholm (Fin./Peugeot) - 5,5, 3. Märtin (Est./Ford) -34,8, 4. C. McRae (Brit./Citroën) - 45,3, 5. Burns (Brit./Peugeot) -48,8, 6. Sainz (Šp./Citroën) - 1:54,6, 7. Duval (Belg./Ford) -1:59,4, 8. Panizzi (Fr./Peugeot) - 2:19,2, 9. Robert (Fr./Peugeot) -2:51,4, 10. Solberg (Nor./Subaru) -2:54,2, 11. Kresta (ČR/Peugeot) -3:16,3, ...24. Kopecký (ČR/Octavia) -19:03,3.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Loterie, rallye