Roman Kresta (v popředí) a Marcus Grönholm

Roman Kresta (v popředí) se chystá vyrazit na testovací zkoušku v britském Dovenby. Pilotem je exmistr světa Marcus Grönholm. | foto: Zdeněk Sluka

Kresta i Grönholm usedli vedle řidiče

Dovenby, Zlín - Posadit se na místo navigátora a jen se bezmocně dívat, jak auto uhání? Přestože pravidla rallye to povolují, špičkoví piloti se k tomuto nezvyklému kroku odhodlají jen výjimečně. Většinou nenajdou odvahu.

Dvojice členů továrního týmu Ford to zkusila. Při promoční akci v britském Dovenby řídil dvojnásobný mistr světa Marcus Grönholm, vedle něj usedl český testovací jezdec Roman Kresta. Pak si role vyměnili.

"Pro někoho by to možná byla rychlá jízda, ale oba jsme jeli tak, aby se nic nestalo. Přece to s takovým spolujezdcem nepoložím," pousmál se Kresta.

Grönholm řídil silný Ford Focus WRC a slabší Ford Fiesta, jeho kolega pilotoval pouze fiestu. Pro oba to byl nezvyklý zážitek, ale i zábava.

"Jednou mě při testech ve Švédsku svezl Toni Gardemeister, ale to bylo všechno. A Marcus asi nic podobného ještě nezažil,! podotkl český závodník. "Jen nevím, jestli by si vedle mě sedl, i kdybych řídil vůz WRC," dodal se smíchem.

Kresta mohl omrknout Grönholmův styl. Vytáhlý Fin představuje absolutní špičku v rallye, jako jediný letos dokázal porazit suverénního Francouze Loeba.

"Marcusovo nasazení i styl jsou pěkné. Jede čistě, uhlazeně, při brzdění není agresivní," popsal Kresta.

Třicetiletý rodák z Trnavy u Zlína nebyl v sídle stáje M-Sport, která zajišťuje starty Fordu v mistrovství světa, jen kvůli zábavě, ale hlavně kvůli práci. Testoval Ford Focus WRC, dnes ho čekají další debaty o nasazení Fordu Fiesta S1600 pro srpnovou Barum rally Zlín.

Známí závodníci se mohli posadit spolu do jednoho vozu jen díky tomu, že mistrovství světa v automobilových soutěžích si dalo dvouměsíční přestávku. Grönholm si odskočil od rozšiřování zahrady, Kresta se chystá na dovolenou. Jeho příštím startem bude skotská Jim Clark International Rally, která se pojede 7. a 8. července.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž