Kopnou otevře noční prolog

Slušovice - Automobilovou soutěž Impromat Rallysprint Kopná považují jezdci i diváci za vrchol devítidílného mistrovství republiky. Její výjimečnost pořadatelé podpořili novinkou. Jednodenní sprint se natáhne na dva dny. Soutěž startuje už tento pátek. Úvod obstará krátký noční prolog ze Slušovic do Neubuzi, na který se první vůz vydá ve 22 hodin.

"Chtěli jsme fanouškům nabídnout něco nového. Bude to světelná show," slibuje ředitel Impromat Rallysprintu Kopná Josef Minařík.

Prolog začne ve Slušovicích u nádrže Reneta, přes letiště Bílá hlína posádky dojedou k obchodu v Neubuzi, kde bude cíl.

Sobotní program, který začíná v 9 hodin, je tradiční. Na závodníky čekají oblíbené úseky Podhoran a Kopná. Do harmonogramu se v inovované verzi vrací Raková, která nahradila Hvozdnou.

"Chtěli jsme udělat aspoň nějakou změnu," objasnil Minařík. Kromě atraktivních zkoušek diváky na Kopné vždy přitahuje kvalitní startovní pole. Ani letos nebudou zklamaní. V listině figuruje šest vozů nejsilnější kategorie WRC.

Kandidáty na sprintový titul Štěpána Vojtěcha (Peugeot 206 WRC) a Václava Pecha (Ford Focus WRC) doplní Emil Triner (Škoda Octavia WRC) nebo Pavel Valoušek mladší (Ford Focus WRC).

"V tomto voze jsem dlouho neseděl, přesto věřím, že budu bojovat o prvenství," řekl Valoušek mladší, který chce svou atraktivní rozevlátou jízdou tradičně potěšit početné davy příznivců.

Atrakcí bude také start úřadujícího mistra republiky v rallye Jana Kopeckého s vozem Škoda Fabia Kit Car.

Kromě současných automobilů pojedou také historické modely. Na velkou premiéru v této kategorii se chystá Pavel Valoušek starší. Ve svých dílnách zrenovoval vůz Škoda 130 RS, s níž v osmdesátých letech zářil v barvách slušovického Agroteamu.

"Ještě jsem s ním nezávodil, čeká mě premiéra. Celý život jsem jezdil za Slušovice, lepší soutěž jsem si nemohl vybrat," těší se Valoušek starší.

Mistr přesedá z auta do auta

Slušovice (žet) - S prestižním číslem 1 opustí startovní rampu Impromat Rallysprintu Kopná úřadující mistr republiky Jan Kopecký. Na slušovickou soutěž má jen ty nejlepší vzpomínky. Před třemi lety na ní slavil první triumf v ka riéře.

"Rád tady jezdím, na první vítězství se nedá zapomenout," poznamenal Kopecký, který pojede s prototypem Škoda Fabia Kit Car.

Jeho předstartovní program je řádně nabitý, střídá přitom různá auta. O uplynulém víkendu zkusil v sériovém mitsubishi na Mazurských jezerech v Polsku mistrovství Evropy. Včera už byl ve Slušovicích, kde testoval kitovou fabii.

Dnes se ve Fabii WRC zúčastní v Červené Vodě šotolinového testu továrního týmu Škoda Motorsport.

Vpodvečer a zítra před obědem už bude trénovat na Kopnou, pak se vydá do Brna, kde ho čekají jízdy s okruhovou octavií. Vše je vypočítáno na minuty, aby stihl páteční večerní start Rallysprintu Kopná.

"Pokaždé mi chvilku trvá, než si zvyknu na jiný vůz, ale každý najetý kilometr je krok kupředu," tvrdí Kopecký.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž