Jan Kopecký si na Azorách dojel pro třetí místo.

Jan Kopecký si na Azorách dojel pro třetí místo. | foto: Tomáš Plachý

Kopecký skončil na Rallye Azory třetí, vyhrál jeho parťák Hänninen

  • 0
Jan Kopecký, jezdec továrního týmu Škoda Motorsport, obsadil třetí místo na Rallye Azory. Šestý závod seriálu Intercontinental Rallye Challenge vyhrál jeho týmový kolega Juho Hänninen z Finska, který se dostal i do čela průběžného pořadí seriálu.

Kopecký se od první čtvrteční etapy držel na čtvrtém místě, k posunu mu pomohly problémy loňského vítěze Bruna Magalhaese. Ten musel po třináctém měřeném testu z rallye, která se jezdí na šotolinovém povrchu, odstoupit. Český pilot už poté kontroloval třetí místo. Na vedoucí duo Hänninen - Mikkelsen ztrácel, před čtvrtým Bryanem Bouffierem z Francie měl dostatečný náskok.

Vyrovnaný souboj finsko-norského dua pro sebe Hänninen rozhodl na čtrnácté rychlostní zkoušce, kde odrazil útok Mikkelsena. O dvě rychlostní zkoušky později zvýšil náskok na téměř půl minuty a bylo rozhodnuto.

Mladoboleslavská automobilka na portugalském ostrově Sao Miguel by však slavila, ať by boj o prvenství dopadl jakkoli. Stříbrný Andreas Mikkelsen totiž startuje v šampionátu vypsaném zejména pro vozy kategorie S2000 s podporou britského importéra Škody.

Finský pilot Juho Hänninen, který startuje v seriálu IRC jen příležitostně, si tak připsal třetí výhru ve čtvrtém startu. Přestože je pro Hänninena letos prioritou mistrovství světa, má v případě dalších startů reálnou šanci na obhajobu loňského titulu v IRC.

Šampionát IRC bude pokračovat sedmým závodem ve Zlíně. Barum rallye se uskuteční od 26. do 28. srpna.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž