Škoda Fabia S2000

Škoda Fabia S2000 | foto: Škoda Motorsport

Kopecký se při belgické rallye srazil s motorkou, přesto mu zůstala třetí příčka

  • 0
Ieper (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Nepříjemná srážka s motorkářem, ke které došlo na přejezdu mezi rychlostními zkouškami, mohla vyřadit českého pilota Jana Kopeckého z boje o vítězství na automobilové soutěži Ypres Westhoek Rally v Belgii. Přestože celá situace vypadala hodně nebezpečně, nikomu se nic nestalo a český pilot stáje Škoda Motorsport zůstává na třetím místě.

„Nejdůležitější je, že motorkář je v pořádku,“ vydechl si Kopecký. „Ale i tak mám nehodu v hlavě, není to příjemný pocit.“

K nehodě došlo krátce poté, co Kopecký ve své Škodě Fabii S2000 vyhrál osmou rychlostní zkoušku. Po výměně kola se rychle otáčel a vracel se k odbočce. Jenže zezadu se přiřítila skupina motorkářů na endurech. Jeden z nich narazil do levých zadních dveří a auto přeletěl.

„Moc hezky to nevypadalo,“ přiznal navigátor Petr Starý. „Okamžitě jsme zastavili a zjišťovali, co s ním je. Říkal nám, že se jím nemáme zabývat a máme jet dál.“

Posádka se přesto spojila s policí i ředitelem soutěže a nahlásila, že došlo k nehodě. Čí to byla vina?

„Tak půl na půl. Byla to nešťastná shoda okolností,“ poznamenal Starý. „Motorkář jel jinak, než měl, my jsme se zase otáčeli trošku rychleji.“

Motocyklista je naštěstí v pořádku, žádné zranění neutrpěl. Hůře dopadla fabia, ale mechanici naražené zadní dveře rychle vyměnili.
„Všichni v týmu mi moc pomohli,“ ocenil Kopecký své spolupracovníky.

Nepříjemný incident ovšem poznamenal jeho další jízdu. Dvě zkoušky po nehodě nebyl ve své kůži, teprve na třetí se dostal do pohody. „Zkouším najít sám sebe,“ uvedl Kopecký. „Teď už to bylo lepší, ale moje jízda pořád není svižná. Necítím se ve své kůži.“

Český jezdec přesto zůstal ve hře o prvenství. V polovině druhé etapy soutěže, která patří do seriálu Intercontinental Rally Challenge, byl třetí s odstupem necelých 19 vteřin na vedoucí duo Loix, Meeke v Peugeotech 207 S2000.

„Je před námi ještě spousta kilometrů, ale pro mě je hlavní, abych se zkoncentroval a našel svou rychlost,“ podotkl Kopecký.

V solidní tempu pokračuje druhý pilot Škody Juho Hänninen z Finska, který je s větším odstupem čtvrtý. Ovšem na pátého Itala Bassa s Fiatem Grande Punto S2000 najel už 15 vteřin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž