Jezdec proháněl evropskou elitu

Choceň - Když syn Amica Ippolitiho, majitele motokárového týmu Ippoliti Racing, vyhrál italský šampionát formule 3, Jiří Bečička určitě netušil, jaký dopad to pro něj bude mít. Brzo to však zjistil. Otec úspěšného jezdce zanevřel na motokáry a svou pozornost upřel výhradně na formule. Choceňský závodník si tak musel najít nové angažmá, což je v rozjeté sezoně hodně neobvyklé. Našel ho v týmu TRT a hned při svém vystoupení na Apeninském poloostrově se svému novému chlebodárci odvděčil měrou vrchovatou. Přestože si musel zvykat na novou motokáru, hned šlapal na paty jezdcům absolutní evropské špičky.

Na okruhu v Corridonii dojel ve třídě 125 ICC třetí v silné konkurenci při závodě mezinárodního mistrovství Itálie. "Se třetím místem vůbec nikdo nepočítal. Vedení týmu bylo nadšené," prohlásil jezdcův manažer Miroslav Novák. "Měnit techniku uprostřed sezony je hodně netradiční, jezdci to dělají hodně neradi. Jirka se však na nový podvozek adaptoval rychle."

Nejlepším důkazem byl právě závod v Corridonii. Do finálové jízdy startoval až z páté řady. Po startu se však šikovně vyhnul kolizi soupeřů a zařadil se do vedoucí osmičlenné skupiny. Jejímu tempu však nestačil postupně jeden jezdec za druhým. Jako poslední to byl Němec Ammermüller a Bečičkovi se otevřela cesta na stupně vítězů, neboť jel třetí.

"V posledních kolech už dostal od vedení týmu pokyn, aby se nikam zbytečně nehnal a držel si své posavení," podotkl Novák. Podařilo se mu to. Choceňský motokárista závodící s italskou licencí se mohl v cíli radovat z bronzu. Před ním dojeli pouze dvě evropská motokárová esa - zkušený Ital Alessandro Piccini, jenž má doma čtyři zlata z mistrovství světa a tři z mistrovství Evropy, a Němec Peter Elkmann, loňský evropský šampion.

"V cíli však byly minimální časové rozdíly. Jirka ztratil na Picciniho čtyři desetiny vteřiny a na Elkmana dvě," upozornil Novák. Bečička tak dal zapomenout na nepříliš vydařený závod v Jesolu, kde skončil čtrnáctý, a navázal na šestou příčku z úvodního podniku v Lonatu.

"V Jesolu však vyhořela řada favoritů, třeba Elkmann tak byl až jednatřicátý," uvedl Novák. V Corridonii se však hlavní aspiranti na nejvyšší příčky znovu vrátili ve výsledkové listině dopředu a nechyběl mezi nimi ani Bečička. V průběžném pořadí italského šampionátu se choceňský jezdec posunul po třech závodech na pátou příčku a medailové pozice má na dosah.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž