Velká cena Německa: Hamilton

Velká cena Německa: Hamilton - Hamilton slaví vítězství ve VC Německa. | foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Jede se Velká cena Maďarska. Vyhraje Hamilton potřetí za sebou?

  • 5
V předchozích dvou závodech odrazil útok obou jezdců konkurenčního Ferrari. A teď může Lewis Hamilton, britský jezdec týmu McLaren, vedoucí pozici v seriálu mistrovství světa formule 1 potvrdit. O víkendu se jede Velká cena Maďarska.

Na východním okraji Budapešti se totiž až do konce víkendu očekávají teploty přes 31 stupňů Celsia, které v kombinaci s jasnou oblohou a slunečními paprsky rozpálí Hungaroring v pekelnou výheň.

"Vypiju tu o dobré čtyři litry tekutin více než při jakémkoli jiném závodě," povšiml si specifik maďarského závodu Nick Heidfeld ze stáje BMW.

Piloti mají sice ve svých monopostech nainstalovány láhve s pitím, vyvedené až do přilby, ale ani ty největší z nich nepojmou víc než 1,5 litru tekutin. Rozdíl mezi vypoceným a vypitým je proto nutné pokrýt i jinak.

"Na začátku si člověk musí naplnit žaludek vodou tak, že mu div nepraskne," přiblížil svůj recept na přežití sedmdesáti závodních kol pilot Red Bullu David Coulthard.

Německá agentura SID přišla před závodem s teorií, že pitný režim může v Budapešti rozhodnout i o výsledcích celého závodu. Podle oslovených odborníků se už dvouprocentní úbytek tělních tekutin projeví na ztrátě koncentrace, pokud pak pilot vypotí plných pět procent, přijde o třetinu svých motorických schopností.

To u McLarenu řešili v předchozích dvou týdnech i jiné věci než jen pití. Týmový šéf Ron Dennis po závodě na Hockenheimu musel přiznat chybu v týmové strategii, která Hamiltonovi výrazně zkomplikovala cestu za vítězstvím. Případné spory se ale podařilo zažehnat ještě v zárodku, navíc si tým ujasnil i situaci mezi jezdci.

I v příští sezoně bude Hamilton jedničkou a záda by mu měl krýt opět Fin Heikki Kovalainen. McLaren tím definitivně ukončil spekulace o tom, že usiluje o Němce Nika Rosberga z Williamsu.

"A po Heikkim nechceme, aby byl jen ve stínu Lewise. Naopak, v Silverstonu vybojoval první pole position a my budeme chtít, aby něco podobného předvedl i v samotném závodě," prohlásil před dnešními tréninky v Budapešti sportovní šéf stáje Norbert Haug.

Teď ale u McLarenu upínají své naděje především k Hamiltonovi. Poslední dvě vítězství mu zajistila v čele pořadí už čtyřbodový náskok a pokud by svůj hattrick zkompletoval, mohl by jít sedm závodů před koncem do rozhodujícího trháku. A zdá se, že teď má k tomu nejlepší technické podmínky.

"Zdá se, že nás McLaren ve výkonnosti předehnal," přiznal po Hockenheimu pilot konkurenčního Ferrari Kimi Räikkönen.

O tom, zda Hamilton všechna zmíněná aktiva zúročí, ale rozhodne až nedělní závod se začátkem ve 14 hodin.

Pořadí MS (po 10 z 18 závodů): 1. Hamilton (Brit./McLaren) 58 b., 2. Massa (Braz./Ferrari) 54, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) 51, 4. Kubica (Pol./BMW) 48, 5. Heidfeld (Něm./BMW) 41, 6. Kovalainen (Fin./McLaren) 28, 7. Trulli (It./Toyota) 20, 8. Webber (Austr./Red Bull) 18, 9. Alonso (Šp./Renault) 13, 10. Barrichello (Braz./Honda) 11.

Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 105, 2. BMW-Sauber 89, 3. McLaren-Mercedes 86, 4. Toyota 25, 5. Red Bull 24, 6. Renault 23, 7. Williams 16, 8. Honda 14, 9. Toro-Rosso 8.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž