Lukáš Pešek

Lukáš Pešek - Lukáš Pešek v motocyklovém Grand Prix České republiky v Brně dojel čtrnáctý. | foto: David Neff, MAFRA

Je lepší mít dva body než spadnout, tvrdil Pešek

Měl to být první závod v sezoně, kdy bude u jeho pořadí jednociferné číslo. Měl. I po Velké ceně v Brně platí, že motocyklový závodník Lukáš Pešek dojel letos nejlépe desátý. Včera byl čtrnáctý.

Lukáši, proč?
Měli jsme nedostatek dat. Při kvalifikaci pršelo, v závodě bylo sucho. Při ranním warm-upu (zahřívací trénink) jsme udělali určité úpravy a s nimi jsem nastoupil do závodu. Jenže v něm jsem zjistil, že mám měkké přední vidlice a musel jsem brzdit agresivněji, čímž mi ujíždělo přední kolo. Prvních pět kol jsem jel na hraně, ale bohužel to nešlo držet. Raději jsem zvolil pomalejší jízdu, proto jsem se propadl.

V tu chvíli jste věděl, že se prostě nemůžete zlepšit. Jaké to je?
Těžké. Jsem rád, že jsem to zvládl, protože tenhle víkend byl psychicky náročný. Naštěstí lidi, co byli kolem mě, to brali dobře. A je lepší mít dva body než spadnout.

Kdy jste zjistil, že to nepůjde?
Ve druhém kole. Nejdřív jsem si myslel, že mám jen studenou gumu a zlepší se to, ale bylo to pořád stejné. Hned po startu jsem jel na hraně, takovým tempem nešlo odjet celý závod. Změna počasí byla velká.

Ostatním se však podařilo nastavení změnit, proč tedy ne vám?
Neměli jsme tady testy, na dvěstěpadesátkách jsem tady jel poprvé (Peškův tým se červencových testů neúčastnil kvůli financím) a nevěděl, jak rychle pojedu. V závodě se jely úplně jiné, rychlejší časy, k tomu je potřeba odlišné nastavení.

Do boxů jste však nakonec přijel bez rukavic, takže jste i tak slavil s diváky?
Ano, padly. Hodil jsem je fanouškům. Celý víkend byl hezký, kvalifikace mi docela šla a doufám, že si to tady všichni užili.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž