Jan Kopecký v akci na Katalánské rallye. | foto: Škoda Motorsport

Na šotolině jsem se trápil, přiznal Kopecký po první etapě v Katalánsku

  • 0
Salou (Od našeho zpravodaje) - Na třetím místě v kategorii WRC2Pro, která ho prioritně zajímá, ale až osmý v kategorii vozů R5 a osmnáctý celkově zakončil šotolinovou část Katalánské rally český pilot Jan Kopecký. Loňský mistr světa se proto už nemůže dočkat přesunu na asfaltové testy, které mu sedí mnohem víc.

„Na asfaltu mi to tady vždycky šlo. Věřím, že se dobře vyspím a poperu se o lepší výsledek,“ uvedl Kopecký ve večerním servisu.

Na nejrychlejší model R5, kterým je citroën zkušeného Nora Madse Ostberga, ztrácí skoro minutu. Za svým týmovým kolegou Kallem Rovanperäm, jenž vybojoval titul letos, zaostává o 25 vteřin.

„První etapa nebyla ideální. Trápili jsme se,“ nevymlouval se Kopecký. „Těší mě, že aspoň v odpolední sekci jsme drželi krok s Kallem, který dokáže na šotolině jet hodně rychle.“

Kopecký nejvíc času ztratil při dopoledním průjezdu nejdelšího testu soutěže, který měřil téměř 40 km. Za nejrychlejšími zaostal o půl minuty.

„Doplatili jsme na to, že jsme obuli příliš měkké pneumatiky,“ vysvětlil Kopecký, který není spokojený ani s nastavením své Škody Fabie R5 Evo. „Pereme se s tím a navíc se nám přehřívají gumy. Po závodě to musíme zanalyzovat.“

Nyní jsou před ním ale dva dny na asfaltu, který mu sedí mnohem víc než šotolina. Kam až by se mohl posunout, o tom nechtěl spekulovat.

„Naše ztráta je velká, kluci jedou hodně rychle. Proti loňsku se na této soutěže zlepšili o mílové kroky,“ připomněl Kopecký, že před rokem se tady přetahoval jen s Rovanperäm.

Stále ještě úřadující mistr světa WRC2 si zvyká i na nového spolujezdce. S Janem Hlouškem, který nahradil Pavla Dreslera, startuje podruhé. Premiéru si odbyli nedávno na Britské rally. To byla šotolina, teď spolu poprvé vyrazí na asfalt.

„Na něm je to složitější v tom, že auto jede rychleji než na šotolině. Tolik to neklouže, takže diktát v autě musí být rychlejší,“ upozornil pilot.

Jaká tedy bude taktika pro sobotu a neděli? Pojede s maximálním nasazení a možností chyby, nebo dá přednost zdárnému dokončení soutěže?

„Uvidíme, co nám řekne šéf,“ usmál český jezdec.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž