Huleš i Smrž líčí své těžké časy

Čimelice, Jílovice - Jaroslav Huleš a Jakub Smrž prožívají těžké týdny, či lépe řečeno měsíce. Pryč jsou jejich parádní kousky z léta, kdy sbírali porce bodů, v zapomnění je i jejich bájný souboj z domácí Grand Prix v Brně, kde jim aplaudovaly desetitisíce nadšených diváků. Poslední závody v Asii byly pro oba tristní, byť Huleš skromně bodoval. Příští víkend je čeká finále šampionátu v kotli dráhy v Rio de Janeiru, kde si Huleš chce udržet místo v elitní patnáctce a Smrž věří, že se jeho bílá honda po čase opět blýskne na předních pozicích.

Problémy a zase problémy
Předposlední závod sezony v malajsijské mSepangu oba jezdce nenadchl. Jaroslav Huleš sice získal bod za 15. místo, ale moc se z toho neradoval. "Motor mého motocyklu se přehříval a jeho výkon šel dolů," řekl, proč se ve skupině o 9. až 16. místo neprosadil více. Problém měl i v prvním měřeném tréninku, když objel čtyři okruhy a zajel do boxů na výměnu pneumatik.

"Pak jsem ujel dvě kola a praskl mi kroužek na válci," upřesnil, proč byl první den předposlední. Druhý měřený trénink v sobotu dopoledne mohl konečně na suchu zajet pořádně, protože ani dopoledne se nic při volném tréninku nedalo stihnout, v pátek i v sobotu před obědem pokaždé pršelo. V kvalifikaci byl alespoň dvanáctý. "Jezdecký problém jsem neměl, jen bych potřeboval rychlejší motorku," opakuje stále.

Chyba, spěch a nezaviněný pád
Jakub Smrž měl v první kvalifikaci problémy jen s neznalostí tratě, na které jel poprvé. Dopoledne na mokru se toho moc pro závod nenaučil. "Nevěděli jsme nic, jak nastavit podvozek, převodovku," vysvětloval. Po prvním dnu byl 22. a po druhém 17. "To už bylo lepší," řekl. "Ale ke konci se mi tam jeden jezdec připletl, mohl jsem být v kvalifikaci ještě více vpředu."

V závodě první tři zatáčky nezvládl a hned přitom platil, jednu chvíli klesl na poslední místo. "Pak jsem asi pět jezdců předjel." Ale první kolo nedokončil. Italu Brannettimu se zadřel motor a Němec Jenkner i Jakub Smrž s ním kolidovali, další piloti vyjeli mimo trať. Smrž vyletěl do vzduchu a moc toho v té chvíli nevnímal. Měl na své hondě trochu ohnutá řidítka, ale vyřadilo ho utržené sedlo, pokračovat se nedalo. Sám byl jen otřesený, ale zdravý. V depu se dozvěděl, že podobné starty by mít neměl, ale nikdo mu nenadával.

Huleš: Jen ať není v Riu vedro
Příští, poslední závod roku, se pojede tento víkend v Brazílii. "Trať v Rio de Janeiru je jako všechny ostatní, rychlá," zasmál se Jaroslav Huleš. "Jen aby nebylo takové horko." Má k dobru tři body na kolegu z týmu Matteoni Alexe de Angelise a přeje si udržet se v první patnáctce. "Bude to ještě boj," podotkl.

Autogramiáda, zpestření v Jílovicích
Jakub Smrž pojede znovu na trať, kterou zná jen z televize. Než příští týden vyrazí, měli by se oba objevit v Jílovicích. V sobotu se zde pojede motokros silničních jezdců na závěr sezony a Jaroslav Huleš i Jakub Smrž by při té příležitosti měli absolvovat autogramiádu. Na motokrosové stroje se však ani jeden z nich posadit nesmí, byť jsou oba výteční motokrosaři a kandidovali by na stupně vítězů. V Brazílii však ještě půjde o hodně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž