Huleš a Smrž míří letos vysoko

Čimelice, Jílovice - "To je dobře, že voláte. Vysvobodil jste mě z práce na dvorku," vypráví do sluchátka Jaroslav Huleš, který díky rozhovoru nemusí vozit kolečka plné hlíny. "Manželka si usmyslila, že chce skalku, tak tady makám, ale teď si dám rád pauzu a budeme si povídat." Tak trávil poslední dny před dnešním odletem do japonské Suzuky Jaroslav Huleš, nový tovární jezdec značky Aprilia. Jeho mladší krajan u jihu Čech a soupeř ve světových stopětadvacítkách Jakub Smrž také letí dnes, ale ještě stihne tiskovou konferenci. Oba míří v šampionátu řečeném Moto GP vysoko.Co dělali Huleš a Smrž v zimě - ZDE

Jaký máte letos cíl?
Jaroslava Huleš: Být do desátého místa celkově a snem jsou stupně vítězů v některém ze závodů.
Jakub Smrž: Hlavně srovnat kvalitu výkonů. Nechci, aby to bylo jako loni, kdy jsem jednou byl na špici a pak se nedostal ani na jediný bod. Přáním je první desítka v celkovém pořadí.

Na který závod se nejvíce těšíte?
J.H.:
Na všechny, nedělám rozdíly. Především proto, že jsem poprvé továrním jezdcem špičkové značky a cítím obrovskou motivaci.
J.S.: Samozřejmě že na domácí Grand Prix do Brna a pak na tratě, které mám rád. Do Assenu, Barcelony a po zimě i do Valencie, kterou jsem dříve neměl vůbec v lásce, ale po dvou listopadových závodech španělského mistrovství a testování jsem si ji oblíbil.

Jaká byla příprava na sezonu? Lepší, horší, vydatnější?
J.H.:
Byla lepší v tom, že jsem se stal týmovou jedničkou špičkové stáje a to mi dopřálo klidu na přípravu. Na druhé straně jsme nestihl najezdit tolik zkušebních kilometrů, jak by jsem si přál, neboť stáj dostala později motorky.
J.S.: Jsem spokojený, protože jsem najezdil dost kilometrů a hlavně s každým testem jsme odzkoušeli nové a nové věci. Navíc není nejpodstatnější, kolik kilometrů v zimě najezdíte, ale na co při nich přijdete. A z toho mám velmi dobrý pocit.

Čeho se letos bojíte?
J.H.:
Mám poněkud respekt ze startů, protože aprilia se rozjíždí zcela jinak než honda, na kterou jsem byl dosud zvyklý. A strach? Leda z letadla, že jej zase nějaký šílenec odstřelí.
J.S.: Bojím? Ničeho. Já se nebojím.

Máte nějaký talisman pro štěstí?
J.H.:
Ne. Ovšem před každým závodem si prožívám svůj rituál, který si ale nechám pro sebe.
J.S.: Nemám.

Jste vy dva kamarádi?
J.H.:
V depu a kdekoli jinde mimo dráhu ano, ačkoli slovo kamarád je asi příliš silné. Ale nemáme spolu problém. Ovšem na trati je Kuba soupeř jako každý jiný. Vždyť to jinak ani nejde. Já propaguji jednu motorku, on jinou, mě platí jedni sponzoři, jeho jinačí. Tak to prostě je.
J.S.: Náš vztah už ani nemůže být lepší, myslím mimo závody.

Jaroslav Huleš jede před Jakubem Smržem. To je obrázek z loňské české Grand Prix v Brně. Kdo z dvojice bude lepší letos?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž