Hrdinka se převrátil, ale v rallye pokračuje

K l a t o v y - Úřadující český mistr Roman Kresta zvládl nejlépe vstup do úvodního podniku domácího šampionátu v automobilových soutěžích, Rallye Šumava. Čtyřiadvacetiletý jezdec, startující s podporou továrního Škoda Motorsport týmu s nejnovější Octavií WRC EVO II, sice dostal půlminutovou penalizaci za pozdní opuštění servisní zóny, ale přesto po osmi rychlostních zkouškách vede s náskokem 26 vteřin před Tomášem Hrdinkou se subaru. Na Šumavě se představila nejkvalitnější konkurence v české historii: na startu bylo sedm vozů specifikace WRC, dva již ale nepokračují.

Roztržený diferenciál se stal osudný Octavii WRC Emila Trinera, který musel po čtvrté rychlostí zkoušce z výborně rozjetého závodu odstoupit. Havárie vyřadila i Jana Trajbolda, jedoucího s Fordem Focus WRC. Michal Gargulák s mitsubishi vypadl z elitní desítky poté, co v sedmé zkoušce prorazil pneumatiku; na Krestu ztrácí skoro šest minut.

Problémy se nevyhnuly ani favorizovanému Hrdinkovi, který převrátil svou Imprezu WRC, ale dopadl zpět na kola a okamžitě pokračoval s minimální ztrátou dále. "To je důsledek problémů s levou rukou. Vůz mi vypadl z ruky a šel jsem na boudu," uvedl Hrdinka, který se opět trápí s nataženými šlachami na levé ruce.

Na rozdíl od Blovického rallyesprintu, kde musel po havárii spjaté se zdravotními problémy odstoupit, však pokračuje. "Více už ale jet nemohu, jedu jako s hnojem. Jen doufám, že mi ruka do rána neoteče," dodal Hrdinka.

Spokojeností nezářil ani vedoucí Kresta, jehož trápí převodovka. "Vůbec nevím, co to je. Snad se nám to ale podaří opravit," uvedl před vjezdem do poslední servisní zóny Kresta. Nakonec museli převodovku vyměnit, a protože to nestihli v časovém limitu, dostala posádka na závěr etapy půlminutovou penalizaci.

Na ranní tiskové konferenci jeho týmu bylo oznámeno, že Kresta bude letos startovat v několika závodech mistrovství světa s Focusem WRC. Přestože sám jezdec se k tomuto tématu nechtěl vyjadřovat, tiskový mluvčí Motorsportu Roman Meliška tuto informaci potvrdil. "Jeho hlavní prioritou ale zůstává domácí mistrovství a tréninky před MS s octavií," řekl Meliška.

Nejklidnějším jezdcem z medailových pozic byl nejzkušenější Milan Dolák s toyotou, obhájce prvenství z uplynulých dvou let, který je třetí. "Auto zatím jede dobře, ale nemáme kam spěchat," podotkl Dolák. Rallye Šumava se totiž zpravidla rozhoduje v druhém dnu na vimperských rychlostních zkouškách. Celkem se v sobotu pojede devět erzet, vítěz by měl být znám kolem patnácté hodiny.

Výsledky - po první etapě (po osmi RZ):

1. Kresta, Tománek (Škoda Octavia WRC EVO II) 1:02:16,6, 2. Hrdinka, Gross (Subaru Impreza WRC) -26,0, 3. Dolák, Palivec (Toyota Corolla WRC) -49,9, 4. Trojan, Vodička (Toyota Celica GT-Four) -1:47,5, 5. Pech, Uhel (Toyota Corolla WRC) -1:48,9, 6. Sibera, Jirátko (Škoda Octavia WRC EVO I) -2:42,1.

Petr Sibera s Octavií (vpravo) předjíždí na trati Rallye Šumava Václava Arazima na Mitsubishi


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž