Hrdinka ovládl Valašskou rallye

Valašské Meziříčí - Výborným výkonem ve druhé etapě, kdy vyhrál všechny rychlostní zkoušky, si Tomáš Hrdinka s vozem Subaru Impreza WRC zajistil vítězství v 21. ročníku Valašské rallye. Druhé místo v druhém závodu mistrovství republiky v automobilových soutěžích obsadil Emil Triner, startující premiérově se Seatem Cordoba WRC, na pomyslný třetí stupínek vystoupil Štěpán Vojtěch. V čele průběžného pořadí je i nadále Karel Trojan, vítěz šumavské soutěže, který dnes ve Valašském Meziříčí obsadil sedmé místo.

"Auto konečně fungovalo jako Subaru. Podvozek a motor byly výborně nastaveny. Až mi to připadalo, že jim v Anglii došly špatné klientské motory a dostali jsme tovární," smál se v cíli Hrdinka, který ale přiznal, že mu k triumfu pomohly problémy
Václava Pecha.

"Rallye byla díky střídání suchého a mokrého povrchu hodně těžká a navíc se jelo hodně rychle, až to bylo nebezpečné," podotkl Hrdinka, kterého změna profilu valašské soutěže moc nenadchla. Proti minulosti ubylo technických pasáží a průměrné rychlosti se zvýšily. "Krok správným směrem to není. Kdyby se nám něco v té rychlosti stalo, nějaká technická závada, tak by to nebylo dobré," dodal Hrdinka.

Svůj premiérový start se seatem proměnil v druhé místo Triner, jenž začal pomaleji, ale postupně zrychloval. "Bral jsem to jako testování, ale rychle jsem si na auto zvykal," pochvaloval si Triner, jehož celkové umístění překvapilo. "Naším
tajným snem bylo skončit třetí, ale druhé místo při prvním startu bylo výborné," radoval se Triner.

Pech, který po prvním dnu vedl, byl stejně jako na Šumavě smolařem soutěže. Hned od počátku sobotních měřených úseků měl se svým fordem potíže a postupně klesal v pořadí. "V noci nám asi do auta při dešti nějak nateklo a přestalo to fungovat. Nedokázali jsme ale přijít na to, co to je. Počítačová jednotka, která zaznamenává chyby, totiž nic neukázala," kroutil hlavou v průběhu soboty pětadvacetiletý Pech, jehož Focus WRC fungoval od čtyř tisíc otáček pouze na tři válce. "Za těchto podmínek jsme s pátým místem spokojeni," dodal Pech.

Problémy měl i Trojan, který se ale díky sedmému místu udržel v čele šampionátu. "Se svým výkonem nejsem spokojen. Ne že bych dělal chyby, ale necítil jsem se moc dobře," přiznal Trojan, který by již v příštím závodu měl přesednout z corolly do
výkonnějšího focusu.

Do cíle nakonec dojelo všech osm vozů WRC a sedm z nich se srovnalo v konečném pořadí za sebe. Výraznější problémy měl pouze Tibor Cserhalmi, který si stěžoval na potíže se zadním diferenciálem; kvůli nim měl i menší nehodu a nakonec obsadil desáté místo.

Ve výkonech ze Šumavy pokračoval i Jindřich Štolfa, nejlepší jezdec s 'dvojkolkou'. Po poslední erzetě byl na osmém místě, ale jeho spolujezdkyně Miroslava Cvrčková v následné časové kontrole zkolabovala a musela být odvezena do nemocnice. Vrchlabský jezdec by tak měl být ze závodu podle pravidel vyloučen. "Budeme se ale snažit, aby nakonec byli z morálního hlediska v konečném pořadí hodnoceni," řekl ředitel soutěže Miroslav Hošák.

Třetím závodem domácího mistrovství bude Rallye Český Krumlov, která se na jihu Čech uskuteční 17. a 18. května.

Neoficiální výsledky:
1. Hrdinka, Gross (Subaru Impreza WRC) 1:26:33,1 hod., 2. Triner, Hůlka (Seat Cordoba WRC) -1:32,2, 3. Š. Vojtěch, Ernst (Toyota Corolla WRC) -1:47,7, 4. Kopecký, Schovánek (Toyota Corolla WRC) -1:53,1, 5. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) -2:11,4, 6. T. Vojtěch, Š. Palivec (Toyota Corolla WRC) -2:19,5, 7. Trojan, Možný (Toyota Corolla WRC) -2:40,2, 8. Chvojka, Chvojková (Ford Escort Coswo.) -5:09,2, 9. Arazim, Gál (Mitsubishi Lancer EVO VII) -5:53,7, 10. Cserhalmi, Bodnár (Škoda Octavia WRC) -5:56,3.
Průběžný stav MMČR:  1. Trojan 147 bodů, 2. Pech 112, 3. Štolfa 96, 4. Hrdinka 90, 5. Arazim 81, 6. Triner 72.

Diváci sledují projíždějící Peugot na Valašské rallye


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž