Juho Hänninen

Juho Hänninen | foto: AP

Hänninen: Pokud zůstanu na cestě, můžu Barum rally vyhrát

  • 0
Usadil se v hotelové restauraci, rozdával úsměvy na všechny strany a vtipkoval. Nebyla na něm vidět ani stopa po zklamání ze světové Německé rallye, kde o uplynulém víkendu přišel kvůli havárii o vítězství v kategorii SWRC.

Fin Juho Hänninen se naopak těší, že zase usedne do závodního vozu. Tovární jezdec Škody Motorsport, který vede šampionát IRC, patří k hlavním favoritům Barum Czech Rally Zlín. Na trať ve Fabii S2000 půjde už v pátek.

"Barumka je skvělá soutěž, moc se těším," podotkl Hänninen.

S kamarády jsem se vsadil, že letos vyhrajete. Investoval jsem dobře?
Pokud zůstanu na cestě, mám šanci. Chci vyhrát. Jednou jsem byl třetí, pak druhý, takže teď nemůžu mít jiný cíl než vítězství.

A zůstanete na cestě?
Záleží na tom, jakou rychlost nasadí ostatní pánové. (úsměv)

 Pojedete ve Zlíně opatrněji než v Německu?
Ne. V Německu jsem potřeboval bodovat víc než tady a byl jsem hodně zklamaný. Teď mě čeká nová soutěž, na které jsem ale jel už dvakrát a rychlostní zkoušky znám.

Takže v Německu jste doplatil na neznalost trati?
Závodil jsem tam poprvé a netušil jsem, jak moc se podmínky na trati mezi tréninkem a závodem můžou změnit. Byl jsem příliš optimistický, proto jsem jel rychleji, než jsem měl.

Co považujete za nejtěžší na barumce?
Změnu přilnavosti. Někde je grip velmi dobrý, ale jinde zase hodně špatný. Musíš mít s podobnými cestami zkušenosti.

A co je tady nejhezčí?
Diváci a atmosféra. Je hezké, kolik lidí tady chodí. Sice stojí blízko cesty, až je to nebezpečné, na druhou stranu z nich cítíš nadšení a to, jak mají tento sport rádi. I proto v Česku rád závodím.

Těšíte se na některé testy?
Na Semetín a Troják. Zvláště když prší, líbí se mi Semetín. Na cestě je pak bláto a šotolina a jámám takové těžké podmínky rád. Ale vypadá to, že bude sucho, takže nás čeká hodně rychlá rallye.

Může kvůli tomu být i nebezpečná?
Někde ano. V posledních dvou letech jsme měli velké štěstí, že se nestala žádná velká havárie, protože podél řady úseků stojí stromy.

Koho považujete za svého největšího soupeře?
Číslo jedna je Honza Kopecký. Velmi rychlý může být Mikkelsen. Otázkou je, co předvede Roman Kresta. Ve škodovce je velmi rychlý a je silnější než vminulých dvou letech. Ale jak moc, to zůstává otázkou.

Zmínil jste jezdce, kteří sedlají Škodu Fabii S2000. Co konkurenční peugeoty? Třeba vítěz Rallye Monte Carlo Bryan Bouffier?
Může být silný, ale ne tolik, aby porazil škodovky.

Barumka je váš druhý závod ve dvou týdnech. Není to moc?
Rallye mám rád a jsem šťastný, že můžu závodit. Je to sice hodně náročné, hlavně pro tým a kvůli cestování, ale na samotných závodech jsem rád.

Sezona už je ve své druhé polovině. Můžete prozradit něco o své budoucnosti, o příštím roce?
Doufám, že zůstanu u tohoto koncernu. Rád bych pokračoval v mistrovství světa. Nemládnu, je mi třicet, ale třeba v Německu jsem závodil poprvé. Ukázalo se, že neznalost podmínek je velkou nevýhodou.

Smlouvu máte ve Škodě. Dostal jste nabídky i od jiných týmů?
To je otázka pro mého manažera.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž