Juho Hänninen

Juho Hänninen | foto: AP

Finský pilot Hänninen pojede s podporou Škody MS v rallye

  • 2
Letos neměly škodovky na tratích rychlostních zkoušek konkurenci, Juho Hänninen, jednička týmu z Mladé Boleslavi, se stal šampionem rallyového seriálu IRC. A v příští sezoně míří mladoboleslavské dvoutisícovky ještě výš, vrací se do mistrovství světa v automobilových soutěžích.

Zelené vozy bude v soutěžích šampionátu S-WRC dopředu tlačit červený býk - Red Bull.

Po letošním vítězství v IRC udělala Škoda ve světě rallye další krok kupředu. Díky partnerství se špičkovým partnerem společností Red Bull a spojením s privátním týmem BRR vzniká nový tým Red Bull Škoda.

Posádky nové formace budou tvořit finští vítězové IRC Juho Hänninen s Mikko Markkulou, kterého doplní nadějný německý Hermann Gassner mladší se spolujezdkyní Katharinou Wüstenhagen.

"Red Bull představuje jednoho z nejsilnějších možných parterů v současném světě sportu," pochvaluje si Michal Hrabánek, šéf týmu Škoda Motorsport, v tiskové zprávě.

"Zázemí týmu BRR pod taktovkou devítinásobného mistra Rakouska v rallye a našeho vůbec prvního zákazníka vozu Fabia Super 2000 Raimunda Baumschlagera je pro nás zárukou profesionálního přístupu na té nejvyšší úrovni."

Baumschlager má se světem rallye dlouholeté zkušenosti. V Rakousku patří mezi ikony tohoto sportu. Pod jeho vedením se Red Bull Rally tým s Fabií Super 2000 úspěšně účastnil v posledních dvou letech světových soutěží.

K nejzářivějším momentům patřilo několik vítězství Patrika Sandella v sezoně 2010/2011, který startoval rovněž s podporou švédského importéra vozů Škoda.

I Hänninen má s týmem Baumschlagera výtečné zkušenosti – v loňském roce slavil s jeho Fabií Super 2000 v kategorii S-WRC jednoznačné vítězství na domácí rallye ve Finsku.

"Juho patří poslední roky k absolutní jezdecké špičce," vysekl Baumschlager poklonu. "Pamatuji ho ještě z dob PWRC, kdy byl naším nejtěžším soupeřem v boji o mistrovský titul. Jsem přesvědčen, že s ním můžeme myslet na nejvyšší příčky."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž