Flat track, ilustrační foto

Flat track, ilustrační foto | foto: Martin Polívka, MAFRA

Salač a König si plní sen. Účastníci MS zkusí závod flat tracku

  • 0
Oba závodí v mistrovství světa silničních motocyklů, jeden v Moto3, druhý v superbicích, v sobotu se velcí kamarádi Filip Salač a Oliver König představí nezvykle na plochodrážním oválu. V Chabařovicích na Ústecku se zúčastní závodu mistrovství republiky ve flat tracku, tedy v disciplíně pocházející z USA.

„Postavit si flattrackovou motorku bylo mým snem a konečně se mi to povedlo! V úterý jsme to poprvé s Filipem vyzkoušeli na oválu v Kostěnicích. Motorka funguje, Filipa to napoprvé moc bavilo,“ prozradil devatenáctiletý König. 

Filip Salač

A tak se rozhodli, že v rámci tréninku budou závodit. „Určitě nám to pomůže i v přípravách na silniční závody, protože mít pod kontrolou zadní kolo je na motorce alfa omegou,“ řekl König, který se v srpnu objeví nedaleko od Chabařovic v Mostě. Tamní autodrom poprvé v historii hostí podnik mistrovství světa superbiků, lístky se dají koupit přes Ticketportal nebo pak na místě.

Oliver König

V Chabařovicích, kde se startuje ve 14 hodin a flat track se bude prolínat s jízdami mistrovství repubiky 125 ccm na klasické ploché dráze, budou mít talentovaní Salač a König zdatnou konkurenci. Nejsilnějším pilotem je náchodský rodák Jiří Kraus, kterému sekundují Kamil Peuker nebo Ervín Krajčovič; ten se dokonce účastní světového šampionátu ve flat tracku, což je plochá dráha s „obyčejnými“, často motokrosovými motorkami bez extra úprav. Zatímco plochodrážníci nemají brzdy, jejich americká odnož používá zadní. Přední jsou zakázané.

Vstupenky na Mistrovství světa superbiků na Autodromu Most kupujte ZDE

„Moc se na víkend těšíme. Rád bych pozval všechny fanoušky do Chabařovic, aby poznali tuto vzkvétající disciplínu,“ vzkázal König, který je v mistrovství světa superbiků průběžně dvacátý ve třídě Supersportů 300. Salačovi v Moto3 patří 16. místo a v červnu dokonce vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Německa.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž