Lewis Hamilton si obléká tričko s výzvou k zatčení policistů, kteří zabili...

Lewis Hamilton si obléká tričko s výzvou k zatčení policistů, kteří zabili Breonnu Taylorovou. | foto: AP

Zavřete poldy, co zabili Breonnu! Hamilton provokoval, FIA to řeší

  • 25
Lewis Hamilton může mít problémy kvůli tričku s nápisem „Zavřete poldy, co zabili Breonnu Taylorovou“. V něm se šestinásobný mistr světa formule 1 objevil po vítězství v nedělní Velké ceně Toskánska v Mugellu. Mezinárodní automobilová federace FIA uvedla, že se záležitostí zabývá a vyhodnocuje, zda britský jezdec neporušil zákaz politických vyjádření na závodech.

Šestadvacetiletou Afroameričanku Breonnu Taylorovou zabili v březnu policisté při razii v jejím bytě. Její smrt připomněla nápisem na roušce i japonská tenistka Naomi Ósakaová v úvodu US Open, které nakonec vyhrála. Hamilton v neděli označil Ósakaovou za velkou inspiraci.

Se jménem Taylorové na dresech nastupují od začátku sezony basketbalistky v WNBA. Jamal Murray z Denveru nosí při zápasech NBA boty s tváří mrtvé ženy, připomněl ji i LeBron James z LA Lakers.

Basketbalistky Seattle Storm stojí před portrétem zastřelené Breonny Taylorové.

„Chtěl jsem upozornit na to, že na ulicích umírají lidé. Tihle chlápci pořád chodí na svobodě. Nemůžeme přestat, prostě nemůžeme. Musíme to pořád připomínat,“ řekl Hamilton.

Jediný pilot formule 1 tmavé pleti opakovaně podporuje hnutí Black Lives Matter (I na černošských životech záleží).

Šéf jeho týmu Mercedes Toto Wolff uvedl, že nemá s Hamiltonovým trikem problém. „Je to jeho věc. Ať dělá cokoli, má naši podporu. Náš tým bojuje proti všem formám rasismu a diskriminace,“ uvedl Rakušan během víkendu v Mugellu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž