Fejfar chce oba tituly

  • 1
Lužany - Zatímco od obhajoby domácího titulu dělí autokrosaře Václava Fejfara už jen krůček, o celkové první místo v letošním mistrovství Evropy bude muset ještě perně bojovat. Příležitost k vylepšení dosavadní třetí příčky v průběžném hodnocení evropského šampionátu bude mít Fejfar už o tomto víkendu ve slovenských Žitavanech. K sedmému podniku mistrovství Evropy odjel jezdec z Lužan u Jičína optimisticky naladěn.

"Po vleklých technických potížích, které poznamenaly mé výkony v první polovině šampionátu, mám konečně dobrý pocit, že jedu závodit s dobře připraveným autem. Zatímco vloni moje bugina šlapala bez problémů, v letošní sezoně jsme její motor stále nemohli doladit. Věřím, že teď už je vše v pořádku a já budu mít možnost soustředit se pouze na závodění," konstatoval jezdec.

Letošní Fejfarovy problémy s autem začaly v červnovém třetím závodě mistrovství Evropy, který se jel v německém Seelowě. "V sobotu jsem tam ukroutil poloosu a v neděli se mi v bugině utrhl setrvačník. Aby toho nebylo dost, tak mi v rozjížďkách praskl i blok motoru," popisuje tehdejší závady Fejfar.

Z pomyslného kalichu hořkosti východočeský autokrosař pil i v dalším závodě evropského seriálu na domácí trati ve Štikovské rokli u Nové Paky. Po výkonu na hranici technických možností tam Fejfar ve finále dojel s poškozeným motorem na pátém místě. "Věděl jsem, že právě tam mi pokaždé přijde fandit nejvíc mých příznivců. Chtěl jsem jim opět udělat radost, ale tentokrát jsem byl jen rád, že jsem závod vůbec dokončil," přiznal český reprezentant bez vytáček.

Od svých plánů, které si stanovil před sezonou, ale Fejfar ustoupit nechce: "K tomu, abych domácí titulu obhájil počtvrté v řadě, mi stačí kvalifikovat se do finálové jízdy v sedmém závodě, který odstartuje příští víkend v Přerově. To by pro mě neměl být velký problém. K znovuzískání loňského evropského titulu mám ale v současné době podstatně dál. Mělo by však pro obhájce titulu smysl uvažovat pouze o druhém místě?"

Průběžné pořadí mistrovství Evropy (po šesti závodech): 1. Engel (Německo, EB Engel concept) součet bodů 87, započítaných 74, 2. Wohler (Německo, Opel 1598) 67, 67, 3. Fejfar (ČR, VW 1595) 78, 65, 4. Turek (ČR, Škoda 1596) 80, 60, 5. Bartášek (Škoda 1598) 59, 58.

Průběžné pořadí mistrovství ČR (po šesti závodech): 1. Fejfar (VW 1595) 106 bodů, 2. Turek (Škoda 1600) 81, 3. Bartášek (Škoda 1600) 80, 4. Škola (VW 1600) 64, 5. Osička (VW 1595) 60.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž