Fabie WRC čekají finské horizonty

  • 10
Mladá Boleslav - Dva týdny po prvním nasazení vozů Škoda Fabia WRC do podniku mistrovství světa v Německu čeká koncem týdne škodováckou novinku premiérový start v soutěži vedené vyloženě po šotolinových cestách - ve Finské Rallye. Na piloty čekají v devátém podniku letošního světového seriálu jedny z nejrychlejších rychlostních zkoušek v celém MS okořeněné nekonečným množství horizontů. Silnice vedou okolím finských jezer nedaleko střediska Jyväskylä. Fabie WRC budou řídit Didier Auriol a Toni Gardemeister.

Oba jezdci škodováckého týmu podnik dobře znají. Francouz Didier Auriol je dokonce jedním ze dvou mimoskandinávských pilotů, kteří ve Finsku vyhráli. To ale bylo v roce 1992, kdy startoval s Lancií Delta Integrale. V dalších sezonách byl Auriol ještě dvakrát mezi třemi nejlepšími. Teď se do Finska vydává poprvé se škodovkou.

"Finskou Rallye mám moc rád a pokaždé se na ni těším. Letos ale musíme zůstat oběma nohama na zemi. Není důvod obávat se, že bychom s fabiemi WRC neuspěli v budoucnu, ale přes všechnu dosavadní práci na jejím vývoji jsme stále na začátku cesty. Hlavní bude dojet do cíle a získat co nejrychleji informace z opravdové rallye a nejen z testování," prohlásil Didier Auriol.

Další jezdec Škody Motorsport, Toni Gardemeister, je ve Finsku doma. Před rokem tady skončil s octavií WRC dvanáctý. "Podpora našich fanoušků je vždycky příjemná. Několikrát  mě ale na domácích silnicích potkala smůla. Doufám, že letošní rok bude patřit k těm šťastnějším," přál si Toni Gardemeister.

Rallye zahájí čtvrteční večerní speciální zkouška. Zatím se posádky seznamují s erzetami. Neste Rallye, jak se finský podnik oficiálně jmenuje, se jede po třiapadesáté. V minulosti nesl také název Rallye Tisíce jezer. Vyhlášený je dlouhými skoky přes horizonty, při kterých není ničím mimořádným až padesátimetrový let vzduchem.

Finské Rallye se zúčastní všechny týmy přihlášené do světového šampionátu. Ostrý start soutěže je naplánován na páteční ráno. Na posádky čekají tři etapy s 22 rychlostními zkouškami. Cíl rallye je v neděli odpoledne v Jyväskylä.

 


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon