Max Verstappen jako vítěz svého prvního závodu F3 na Hockenheimu.

Max Verstappen jako vítěz svého prvního závodu F3 na Hockenheimu. | foto: Roman Klemm

Evropská formule 3 na Norisringu: Verstappen, Verstappen, Verstappen...

  • 1
Závody na Norisringu znamenaly pro evropské mistrovství formule 3 vstup do druhého poločasu sezony a i v Německu se znovu prosadili dosavadní lídři: Neuvěřitelně talentovaný Max Verstappen vyhrál všechny tři závody a vedoucí jezdec celkového hodnocení Esteban Ocon uhájil své postavení dvěma druhými místy.

První polovina šampionátu měla pro mladíky z formule 3 připravený skutečně pestrý kalendář se závody na nejvěhlasnějších tratích Evropy: Silverstone, Hockenheimring, Pau, Hungaroring a Spa. Dosavadních 15 rozjezdů pomohlo jasně roztřídit kvalitu pole, na jehož špičce se před Norisringem nacházel nováček Esteban Ocon z Francie. Junior Lotusu-F1 dokázal vyhrát každý třetí závod a směřuje jasně k titulu a velké kariéře.

Mnohem zkušenější Tom Blomqvist (syn rallyeové legendy Stiga) se dokázal prosadit "jen" třikrát a měl relativně velkou bodovou ztrátu. Na záda mu k tomu stále silněji dýchala další senzace mistrovství s velkým jménem: Max Verstappen před týdnem vyhrál všechny tři závody belgického víkendu ve Spa! Nizozemec absolvuje svou první sezonu v automobilech a ke trati musí teprve 16letého čahouna šoférovat jeho otec Jos!

Šestici nejslibnějších dorostenců letošního ročníku formule 3 uzavírají Rakušan Lukac Auer (synovec Gerharda Bergera), nestálý Ital Antonio Fuoco a zkušený Švéd Felix Rosenqvist, kteří před Norisringem vyhráli každý po závodu.

Evropská formule 3.

Max Verstappen dokázal šokovat soupeře také na trati kolem kamenné tribuny u Norimberku: ve všech třech závodech, poznamenaných početnými nehodami, neutralizacemi, proměnlivým počasím a jednou i přerušením, zachoval pilot týmu Van Amersfoort chladnou hlavu. Ve spojení s jeho přirozeným talentem, dravostí a schopností koncentrace mu to vyneslo další tři zlaté poháry!

Esteban Ocon se mohl soustředit jen na omezení ztrát. Francouzský Junior Lotusu se španělskými kořeny dojel dvakrát druhý a v celkovém hodnocení pořád ještě relativně jasně vede. Lucas Auer dokázal vybojovat dvě třetí místa a tuto pozici drží i celkově, vývoj výkonnosti jednotlivých jezdců ale napovídá, že se o mistrovi rozhodne jen mezi Oconem a Verstappenem.

Stav Evropského šampionátu F3 po 6 z 11 podniků:
1.Esteban Ocon(Fr.)Prema-Dallara-Mercedes304 b.
2.Max Verstappen(Niz.)Amersfoort-Dallara-VW230 b.
3.Lucas Auer(Rak.)Muecke-Dallara-Mercedes189 b.
4.Tom Blomqvist(Švéd.)Carlin-Dallara-VW175 b.
5.Antonio Fuoco(It.)Prema-Dallara-Mercedes121 b.
6.Felix Rosenqvist(Švéd.)Muecke-Dallara-Mercedes112 b.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž