Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Eriksson půjde spát jako sedmý

  16:58
Limassol - Pilot Škody Motorsport Kenneth Eriksson udržel po druhé etapě Kyperské rallye sedmé místo a půjde spát s myšlenkou na jeden bod pro hodnocení značek. Zítřejší poslední etapa však pro něj nebude vůbec snadná, neboť hned za ním je o pouhé čtyři vteřiny rychlík Petter Solberg na subaru a o kousek dál se snaží Armin Schwarz ze stáje Hyundai. V čele zůstal Colin McRae s továrním Focusem WRC, který obhajuje loňskou výhru. Roman Kresta po havárii už nejede. Etapa skončila třináctou ze čtrnácti erzet, protože poslední byla po prudkých lijácích s krupobitím nesjízdná.1. etapa Kyperské rallye - ZDE
Roman Kresta letí vzduchem

Roman Kresta letí s Octavií WRC během první etapy Kyperské rallye. Česká jednička bude favoritem zářijové Barum rallye. | foto: Ralph Hardwick

Švéd si věří i pro zítřek
Eriksson to neměl dnes jednoduché a to není řeč o počasí, které bylo pro všechny stejné. Jezdec čelil potížím s diferenciály Octavie WRC, pak unikl olej z převodovky a nakonec ještě vzplál oheň v motorovém prostoru. Vše se ale vyřešilo.

„S autem jsem i nadále velmi spokojen, zejména před poslední rychlostní zkouškou se nám podařilo najít ideální nastavení diferenciálů. Doufám, že stejně dobře budou fungovat zítra. Tým odvádí vynikající práci," řekl Eriksson.

Kresta smutní jako snad nikdy
Roman Kresta se na Kypru držel, neriskoval a chtěl hlavně dojet. Nepodařilo se. „Co k tomu dodat? Jsem velmi smutný. V tak obtížných podmínkách, jaké panovaly ve 12. RZ, jsem nikdy nezávodil, a ačkoli jsem se hodně snažil neudělat chybu, nevyšlo to. Věřím alespoň, že kilometry, které jsme tu najezdili, nám pomůžou při příštích akcích," uvedl dvojnásobný český šampion.

Jeho slavnější soueři byli z počasí také vedle. "Podmínky jsou tady hrozné. Rozhodně se nehodlám vybourat a zpomalím," řekl před poslední zkouškou druhé etapy vedoucí muž McRae. Eriksson jej doplnil: "Mistrovství světa jezdím dlouho, ale takovou spouště jsem ještě nezažil. Jsme vůbec na Kypru?"

Gardemeister: Chci hlavně dojet
Po 12. testu, který se stal více či méně osudným pro celou řadu posádek, klesl Gardemister s Octavií WRC na 16. příčku. Jeho smůla však pokračovala i ve 13., závěrečné rychlostní zkoušce dne, kdy u jejich vozu prasklo levé přední rameno a ztráta narostla o další minuty. 

„Zavadili jsme o skálu a poškodili zavěšení. Dnešní den byl plný smůly a nyní jsme tak daleko od čela tabulky, že v nějaký zásadní průlom již nemůžeme doufat. Koncentrujeme se na to, abychom dojeli do cíle a za těchto náročných podmínek testovali auto," řekl Fin.

Šéf Škody: Kenneth je fantastický
„Kenneth odvádí fantastickou práci, jeho jízdou jsem doslova nadšen. Mohl na tom být ještě lépe, kdyby nebylo problémů s diferenciály. Mrzí mě potíže, které postihly Toniho – určitě by si zasloužil dobré umístnění. Doufám, že se mu smůla vyhne alespoň zítra. Pokud se týče Romana, mrzí mě, že po vyjetí z trati nemohl pokračovat. Každý kilometr, odjetý na této rallye, představuje neocenitelnou zkušenost.  Zítra je priorita jasná: podpora Kennetha s cílem udržet mistrovský bod," shrnul druhou etapu Pavel Janeba.

Hvězdou druhého dne byl jednoznačně Nor Petter Solberg se subaru, který vyhrál čtyři rychlostní zkoušky za sebou.

Zítřejší poslední etapa začíná v 8.35 hodin našeho času a konec soutěže je očekáván asi o půl třetí odpoledne. Kyperskou rallye budeme průběžně sledovat i zítra.

Výsledky Kyperské rallye po 2. etapě:
1. C. McRae, Ford Focus WRC 3:08:50.0, 2. Grönholm, Peugeot 206 WRC -26.2, 3. Mäkinen, Subaru Impreza WRC, -1:44.8, 4. Burns -1:55.1, 5. Rovanperä, Peugeot 206 WRC -2:04.9, 6. Märtin, Ford Focus WRC -2:13.4, 7. Eriksson, Škoda Octavia WRC -2:37.1, 8. Solberg, Subaru Impreza WRC -2:40.6, 9. Schwarz, Hyundai Accent WRC -2:45.9... 17. Gardemeister -20:34.1, 23. Pozzo, oba Škoda Octavia WRC -30:05.3.

Informace po 12. RZ Kyperské rallye:
Kresta boural na zmáčeném Kypru
Roman Kresta cíl Kyperské rallye nespatří. Tovární jezdec Škody nezvládl svou Octavii WRC ve 12. rychlostní zkoušce a se spolujezdcem Janem Tománkem skončili v příkopě. Na ostrově vládne divoké počasí, které výrazně ovlivnilo i dvanáctý test.

Průtrž mračen byla tak silná, že trať se stala jedním velkým blátivým kluzištěm, kde volba pneumatik nehrála roli. Nedržely žádné. Vede stále Colin McRae s fordem, Kenneth Eriksson je jako nejlepší "škodovák" sedmý, ale v zádech má Armina Schwarze s hyundaiem a Solberga, který se subaru vyhrává jeden test za druhým.

Deště tak poničili trať 14. RZ, dnes poslední, že organizátoři zkoušku zrušili. O pořadí druhé etapy tak rozhodne 13. RZ, která se právě jede. Podle pracovníka zajišťujícího pro média informace Škody Motorsport měl Kresta i kus smůly. "Auto nebylo nijak zvlášť poškozené, jenže poblíž nehody nebylo nikoho, kdo by posádce pomohl zpět na trať," řekl zpravodaj.

Třetí jezdec Škody Toni Gardemeister se propadl na šestnácté místo. V hustém lijáky totiž přestaly fungovat stěrače jeho Octavie WRC a závodník musel desetkrát zastavit a čistit čelní sklo. Totéž postihlo i Francoise Delecoura s mitsubishi. Odstoupili Freddy Loix s hyundaiem či expilot Škody Bruno Thiry s privátním peugeotem. Nejede už ani Alister McRae s mitsubishi.

Informace po 10. RZ Kyperské rallye:
Na Erikssona tlačí dva hyundaie

V Kyperské rallye houstne souboj mezi Kennethem Erikssonem s tovární Octavií WRC a dvěma jezdci stáje Hyundai, Belgičanem Freddy Loixem a Němcem Arminem Schwarzem. Švéd v českých službách drží i po desáté erzetě z dvaceti sedmé místo, ale Loix a Schwarz se stále přibližují.

Jde o boj dvou týmů na podobné úrovni, stájí, které jsou za každý bod šťastné, družstev vzdálených od bohatých velikánů. Souboj umocňuje desáté místo Toniho Gardemeistera s další škodovkou, ten ale už ztrácí poněkud víc než duo hynudaie na Erikssona.

Situace je následující: Loix ztrácí po 10. RZ na sedmého Erikssona necelých devět vteřin, Schwarz má od nejlepší škody odstup šestnáct vteřin. Gardemeister ztrácí na Němce už minutu. V desátém testu byl Loix i Schwarz rychlejší než Eriksson. Roman Kresta jede sedmnáctý, Argentinec Pozzo se soukromou Octavií WRC osmadvacátý.

Husto je i na samém čele. Druhý Marcus Grönholm s peugeotem tlačí na prvního Colina McRae s fordem, dělí je pouze dvě vteřiny. Posupně se dere vpřed Tommi Mäkinen se subaru, už je třetí a na první místo ztrácí jen čtyřiadvaqcet vteřin. Zbytek elitní šestky patří vozů ford (4. Märtin) a peugeot (5. Burns a 6. Rovanperä).

Smutek zavádl v české stáji Jolly Club. Parádně jedoucí mladík Pavel Valoušek s mitsubishi skupiny N musel skončit, neboť jeho vůz zachvátil požár. Valach jel přitom velmi dobře, když byl čtvrtý ve své skupině.

Výsledky Kyperské rallye po 10. z 20. RZ:
1. C. McRae, Ford Focus WRC 2:13:23.6,  2. Grönholm, Peugeot 206 WRC -1.9, 3. Mäkinen, Subaru Impreza WRC -26.4,  4. Märtin, Ford Focus WRC -49.3,  5. Rovanperä -1:04.7, 6. Burns, oba Peugeot 206 WRC -1:15.3,  7. Eriksson, Škoda Octavia WRC  -1:31.2, 8. Loix -1:47.1, 9. Schwarz, oba Hyundai Accent WRC -1:49.1, 10. Gardemeister -2:47.4... 17. Kresta, oba Škoda Octavia WRC -7:05.7.

Dnešní druhá etapa by měla skončit kom půl šesté v podvečer. Soutěž budeme průběžně sledovat.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Macháč v Paříži na senzaci nedosáhl, Medveděvovi však v bitvě vzdoroval

1. června 2024  14:30,  aktualizováno  20:40

Aktualizujeme Ve třetím setu se sice vrátil do bojů o vítězství, zápas třetího kola Roland Garros však Tomáš...

Házenkářka Malá si s Bietigheimem zahraje finále Ligy mistryň

1. června 2024  20:35

Česká házenkářka Veronika Malá si s Bietigheimem zahraje finále Ligy mistryň. Německý tým v...

ONLINE: Dortmund - Real, kdo ovládne finále Ligy mistrů ve Wembley?

1. června 2024  20:30

Sledujeme online Před jedenácti lety ve Wembley neuspěli, teď mají druhou šanci. Proti fotbalistům Borussie Dortmund...

Ragbisté Říčan dál kralují, mistrovský titul získali počtvrté za sebou

1. června 2024  20:24

Ragbisté Říčan vyhráli počtvrté za sebou extraligu a získali celkově desátý český titul. Ve...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...