David Pabiška s motocyklem při Rallye Dakar.

David Pabiška s motocyklem při Rallye Dakar. | foto: www.davidpabiska.cz

Pozdější start Dakaru mi sedí, pochvaluje si David Pabiška

  • 1
Po šesti letech tráví liberecký motocyklista David Pabiška silvestra opět doma. Slavná Rallye Dakar, jejímž je pravidelným účastníkem, totiž v roce 2013 startuje až 5. ledna. "Nemuseli jsme odjet hned po Vánocích, a tak jsem mohl strávit svátky s dětmi a doladit fyzičku," pochvaluje si 37letý závodník týmu KM Racing.

Do Jižní Ameriky, kde se prestižní maratonská soutěž v posledních letech koná, odjíždí až zítra, tedy na Nový rok.

Česko vysílá do boje dva motorkáře - a oba jsou shodou okolností původem z Liberce. Kromě Pabišky jede také Jan Veselý.

Pro Davida Pabišku bude tento Dakar ve znamení velkého návratu. Po čtyřech letech dakarské účasti na motocyklu se vloni vydal na strastiplnou trať pouštěmi, horami i vodou coby navigátor kamionu.

"Rozhodně to nebylo zakončení mé kariéry na motorce, vyšel jsem tehdy vstříc týmovým potřebám, protože o navigátory je ve světě nouze. A to, co jsem se naučil, chci teď využít zase jako motocyklový závodník," vysvětluje Pabiška.

Jeho nejlepším motorkářským výsledkem na Dakaru je 26. místo z roku 2010. To by chtěl letos překonat, ale dobře ví, že slavný závod je velkou loterií, kde stačí jediný technický problém a je konec.

"Spočítali jsme, že v mé yamaze je čtyři a půl metru benzinových hadic od nádrží. Každá maličkost by mohla zapříčinit to, že se stroj zastaví," říká David Pabiška.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž