Sebastien Loeb

Sebastien Loeb | foto: Reuters

Další souboj Loeb - Hirvonen se odehraje v Turecku

Mistrovství světa v automobilových soutěžích se v tomto týdnu v Turecku přehoupne do své druhé poloviny. V okolí letoviska Kemer se od čtvrtka uskuteční osmý podnik patnáctidílného seriálu a i tentokrát bude hlavní pozornost upřena k souboji mezi úřadujícím šampionem Sébastienem Loebem z Francie a Finem Mikkem Hirvonenem, tedy jedničkami továrních týmů Citroën a Ford.

V pozici lídra MS se na start postaví opět Loeb, který na předchozí soutěži v Řecku vyhrál a posunul se před Hirvonena.

"Dvakrát jsme vyhráli a opět jsme v čele. Teď to musíme pevně uchopit a opět nezaváhat," řekl Loeb, jenž si je ale vědom toho, že jej v Turecku nečeká nic jednoduchého. "Rychlostní zkoušky jsou velmi rozmanité a obtížné," podotkl vítěz 41 světových rallye.

V Turecku se podnik MS uskuteční po dvouleté přestávce. Loni totiž tato šotolinová rallye v kalendáři chyběla a menším Loebovým handicapem bude i skutečnost, že zde v roce 2006 ze zdravotních důvodů nestartoval.

"Stejně jako na minulé rallye v Řecku bude hodně záležet na pneumatikách. Myslím si ale, že se nemáme čeho bát. C4 je konkurenceschopné auto," uvedl
optimisticky naladěný Loeb, který v Turecku v minulosti už dvakrát vyhrál. "O to se pokusíme i tentokrát. Očekávám ale, že to bude velký boj," dodal Loeb.

Hirvonen ztrácí na Loeba jen jeden bod. Zatím bodoval ve všech rallye, ale vyhrál pouze jednou v Jordánsku. Soutěž v Turecku přirovnal k Řecku, kde i přes řadu technických problémů skončil třetí.

"Je hodně podobná. Povrch je tvrdý a cesty jsou poměrně široké. Některé úseky mohou být náročné pro pneumatiky, ale problém by určitě nastal, kdyby začalo pršet. Před dvěma lety se spustil liják těsně před soutěží a tratě se rychle změnily v bahenní lázeň," uvedl sedmadvacetiletý Fin, jenž startoval v Turecku již třikrát a nejlépe se umístil v roce 2006, kdy dojel jako druhý.

Pilot Fordu v předchozích soutěžích startoval jako první a musel soupeřům "čistit" trať. Teď je zvědavý, jak se s tímto údělem vyrovná Loeb.

"Pevně doufám, že bude skutečně sucho, protože v tom případě bude mít v pátek Loeb jako první startující horší podmínky. Dvě soutěže jsem se teď s tímhle faktem trápil já a jsem zvědav, jak se s tím popasuje on. Pro mě je lepší tato situace, kdy jsem o jeden bod za ním, ale mám lepší pozici na startu. Je to výhodnější než být o jeden bod před ním," dodal Hirvonen.

Na startu bude i zástupce českého motoristického sportu Martin Prokop, který bude bojovat o body do šampionátu produkčních vozů. Jihlavský pilot se bude ale hlavně snažit ukončit černou sérii nevydařených rallye.

"Do Turecka jedeme veskrze s pozitivními myšlenkami, ale máme hodně práce na autě, protože se nám nepodařilo úplně odhalit příčiny problémů z Řecka. Doufáme, že se nám závody podaří a vylepšíme si jak bodové konto, tak i sebevědomí," přál si Prokop, jenž měl v Turecku velké potíže se svým mitsubishi a zůstal daleko za bodovanými pozicemi.

Trať Turecké rallye je téměř shodná s ročníkem 2006, kdy se jela naposledy jako součást MS. Základnou soutěže je Kemer, kde je umístěna i jediná servisní zóna. Všechny tři etapy zavedou posádky vysoko do západní části Anatolských hor.

Ještě předtím se však jezdci ve čtvrtek večer představí divákům na superspeciálce v areálu univerzity ve městě Antalya, asi 40 kilometrů severně od Kemeru. Devatenáct rychlostních zkoušek má celkovou délku 360,12 kilometru.

Průběžné pořadí MS:
1. Loeb (Fr./Citroën C4) 50 bodů
2. Hirvonen (Fin./Ford Focus) 49
3. Atkinson (Austr./Subaru Impreza) 31
4. Latvala (Fin./Ford Focus) 26
5. Sordo (Šp./Citroën C4) 25
6. P. Solberg (Nor./Subaru Impreza) 17

Pořadí týmů:
1. BP-Ford 81
2. Citroën 79
3. Subaru 50
4. Stobart-Ford 37
5. Munchi's-Ford 16
6. Suzuki 10

Skupina P-WRC:
1. Aigner (Rak./Mitsubishi Lancer) 20
2. Ketomaa (Fin./Subaru Impreza) 14
3. Hänninen (Fin./Mitsubishi Lancer) 12
 ...8. Prokop (Mitsubishi Lancer) 7


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž