Chabr potřetí zvítězil, zářil Loukota

Most - Již pro třetí vítězství v letošním ročníku okruhového mistrovství České republiky ve třídě Národní formule 1400 si dojel obhájce titulu Tomáš Chabr. Stalo se tak v šestém závodě, který se konal na Autodromu Most. Suverénní triumf úřadujícího mistra a parádní stíhací jízdu pro stříbro v podání mladíka Ondřeje Loukoty ovšem hned na startu poznamenala hrůzně vypadající kolize, jenž vyřadila Radka Krakoviče a Františka Marhoula.

Příčinou nehody byl ve druhé řadě startovního roštu stojící vůz jednoho z jezdců skupiny formule Ford 1600, která je zařazena do mistrovské Divize 3 spolu s Národní formulí 1400. Téměř všichni piloti se dokázali překážce vyhnout. Takové štěstí však postrádal Krakovič, který startoval ze zadních pozic a když se soupeř před ním vyhnul stojícímu vozidlu, byl už řádně rozjetý a nestihl včas reagovat. Pokusil se ještě objet nefungující formuli zprava, ale zavadil přitom o auto levým předním kolem, které si utrhl a roztočil se přitom do hodin. V tanečku ještě stačil vrazit do monopostu Marhoula, jenž následně s defektem a zničeným závěsek levého zadního kola vyletěl mimo trať.
 
Místo zkázy tří vozů nemohli pořadatelé rychle vyčistit a tak byl závod zastaven vyvěšením červených vlajek. Několik minut poté co byly trosky zničených vozidel z trati odklizeny, byl závod znovu odstartován. Na vedoucí příčce se hned v úvodu usadil Tomáš Chabr a suverénním způsobem si své postavení pohlídal až do cíle, kde měl náskok téměř čtyři a půl vteřiny. "Těšil jsem se na velký boj, ale vše nakonec dopadlo úplně jinak. Technické potíže soupeřů mi situaci ulehčily, jel
jsem si své tempo, ale byl to pro mě podivně ospalý závod," hodnotil chomutovský pilot a podobně se vyjádřil i koordinátor Národní formule 1400. "Předchozí závod byl více dramatický. Je škoda, že kvůli kolizím a technickým problémům několika jezdců se startovní pole tak roztrhalo," uvedl Josef Křenek.

Zcela jinak viděl klání Loukota, který při opakovaném startu nemohl uvést do chodu motor formule a tak musel odjíždět z boxů na chvostu startovního pole. Rychle však postupoval dopředu a zdolával jednoho soupeře za druhým. V polovině závodu dosáhl nejrychlejší čas ze všech jezdců a tři kola před cílem úspěšně zaútočil i na druhou pozici obsazenou Igorem Lešinským. V samotném závěru patnáctiletý jezdec ještě atakoval druhou pozici v klasifikaci Divize 3, ale nakonec za touto příčku zaostal o tři desetin vteřiny.

"Že jsem vyjížděl z boxů mě dost vyhecovalo a pak mě ještě zvýšilo motivaci, když se mi docela snadno dařilo předjíždět jednoho soupeře za druhým. Auto fungovalo na výbornou," svěřil se mladík z Oseku u Rakovníka. "Při předjíždění jsem potíže neměl, nikdo mi cestu neblokoval. Například v souboji o druhé místo jsem Lešinského vybrzdil naprosto čistě," dodal jezdec a mohl oslavovat dosažení druhého stříbra v průběhu dvou závodů za sebou.
   
Smůlu měl Lešinský, kterému nedlouho po odsunutí na třetí místo vypověděla poslušnost převodovka. Porouchaná rychlostní skříň vyřadila také dalšího z velkých favoritů Radka Mifku, jenž díky nejrychlejšímu času v kvalifikaci startoval z první pozice. "Těšil jsem se na souboj s Chabrem. Věřil jsem, že spolu ostatním jezdcům ujedeme a pak si to mezi sebou rozdáme. Bohužel v nejpomalejším místě trati mi odešla převodovka," konstatoval student právnické fakulty.
   
Technické potíže soupeřů využil Zdeněk Černohorský a v duelu s Milanem Svobodou si vybojoval letos nejlepší výsledek v sezóně v podobě třetího místa. "Nasadil jsem nové pneumatiky a v polovině závodu se to začalo projevovat, takže jsem mohl zrychlovat. Bylo to však také hodně o štěstí. Takový výsledek bych nedosáhl, kdyby ostatním technika vydržela," uvedl prachatický jezdec.

Pouze půl vteřiny ztratil v cíli Lumír Firla na Svobodu. O dvě vteřiny pomalejší byl zase šestý Jiří Mičánek junior, kterému se v závěru podařilo definitivně odrazil útoky Antonína Suse a připsat si první mistrovské body také do klasifikace Divize 3. Za osmým Romanem Horou dojel Marek Zdražil, když letos poprvé dokončil závod.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž