Český plochodrážník Josef Franc | foto: Tomáš Cmíral

Čeští plochodrážníci touží před pražským finále MS družstev po senzaci

  • 0
Ve čtyřčlenném finále mistrovství světa družstev mají být jen do počtu, o stupně vítězů se mají bít týmy Dánska, Polska a Austrálie. Čeští plochodrážníci přesto doufají, že se jim v sobotu v domácím prostředí břevnovského stadionu Markéta v Praze podaří senzační medaili urvat.

Od zavedení současného formátu v roce 2001 se Češi představili ve finále dosud pouze jedinkrát - o rok později. Tentokrát zajistil účast díky pořadatelství. Cenný kov visí pro výběr manažera Milana Špinky hodně vysoko, ale už čtvrteční pražský závod "Poslední šance" o jediné zbývající účastnické místo ve finále ukázal, že ne vždy musí být na oválu vše tak, jak je dopředu nalajnované na papíře.

"Přejeme si, abychom byli seriózním soupeřem a pouze nepřihlíželi tomu, jak zbývající trio bojuje o mistrovský titul," podotkl Petr Ondrašík, sportovní ředitel Auto klubu Markéta a bývalý vynikající závodník. "Byl by to obrovský úspěch, kdybychom dosáhli na medaili," doplnil ho současný reprezentant Josef Franc.

Ondrašíkův bývalý soupeř Špinka měl v pozici reprezentačního trenéra nelehkou úlohu, neboť někteří z jeho svěřenců se nedávno potýkali se zraněním. Do týmu vybral zkušené bratry Aleše a Lukáše Drymlovy, France a talentovaného Václava Milíka. Do užší nominace se nakonec nevešel Matěj Kůs, jemuž po pádu praskla lopatka a navíc si poranil vazy v rameně.

V bílé helmě útočí Václav Milík.

Zdravotní potíže měl i Lukáš Dryml, který si před měsícem zlomil klíční kost. "Všichni jezdci musejí být naprosto v pořádku a skvěle připraveni. Takových u nás moc není. Chtěli jsme nominovat mladé jezdce, ale na světové úrovni je jen Milík," připustil Špinka.

Češi absolvují finálový závod s bílým povlakem na přilbách, Australané s červeným, Poláci s modrým a Dánové se žlutým. Závod začne v 19 hodin, přímým přenosem ho vysílá Sport1.

Dánové, kteří obhajují titul ze švédské Malilly, kde o tři body udolali Australany, jsou považováni za největší favority na zisk trofeje Oveho Fundina pro vítězný tým. Po letech 2006, 2008 a 2012 by to pro ně znamenalo čtvrtý titul a přiblížili by se tak vedoucím Polákům s pěti prvenstvími.

"Víme, že oni jsou favority a jezdí skutečně dobře, ale chceme v Praze ze sebe vydat to nejlepší. Pokud se nám povede jezdit vyrovnaně - jakožto všichni čtyři jezdci, jsme připravení bojovat. Vyrovnanost je klíčem k úspěchu. Vyjeli jsme 11, 12 a 13 (dvakrát) bodů, což je dobré," připomněl trojnásobný světový šampion z Grand Prix jednotlivců Nicki Pedersen semifinálové vítězství z britského King´s Lynnu.

Dánský plochodrážník Nicki Pedersen v loňském finále mistrovství světa družstev.

Podobně výtečně jeli ale také Poláci v domácím prostředí v Čenstochové, kde nasbírali 48 bodů, jen o jediný bod méně než Dánové, a druhou Austrálii za sebou nechali o 14 bodů. Polskému týmu se navíc vedlo skvěle i bez největší hvězdy Tomasze Golloba, který se šetřil kvůli potížím se zády. A přestože Gollob bude v české metropoli patrně opět chybět, po loňském zklamání, kdy chyběli ve finále, touží Poláci navázat na hattrick z let 2009 až 2011.

Opomíjet ovšem nelze ani Australany, přestože po nedávném těžkém pádu schází v jejich týmu úřadující mistr světa Chris Holder. Rádi by narušili od roku 2005 trvající tradici, podle níž vítězí jen Polsko nebo Dánsko.

Sami vyhráli v letech 2001 a 2002, navíc si měli možnost zkusit ovál na Markétě v "Poslední šanci" a vydřené vítězství je hodně nabudilo, "Myslím, že nám to pro sobotu obrovsky pomůže, a myslím, že se porveme alespoň o stříbro nebo bronz. Když jsme museli před dvěma lety jet o poslední volné místo v Chorzówě, Poslední šanci jsme vyhráli, pak už jsme věděli, co a jak, a jen kousek nám potom ve finále chyběl ke zlatu. Myslím, že této výhody můžeme využít," uvedl kapitán Australanů Troy Batchelor.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž