Jan Černý v roce 2011

Jan Černý v roce 2011 | foto: Petr Šulčík

Talent Černý pojede šest závodů mistrovství světa v rallye

  • 0
Na poslední chvíli se rozhodlo, že se automobilový jezdec Jan Černý letos představí v mistrovství světa v rallye. Se spolujezdcem Pavlem Kohoutem pojede takzvaný juniorský šampionát, nastoupí do šesti závodů s vozem Citroën DS3 R3T, se kterým budou závodit všichni účastníci JWRC.

"Rozhodli jsme se na poslední chvíli a spíše pět minut po dvanácté. Mezinárodní automobilová federace nám ale vyšla vstříc a jsme mezi přihlášenými posádkami JWRC v roce 2014," vysvětloval Černý v oficiální tiskové zprávě. První start jej čeká na začátku dubna v Portugalsku, poté se představí v Polsku, Finsku, Německu, Francii a ve Velké Británii.

Další výzva: ME

Vedle startů v MS se Jan Černý představí i v závodech mistrovství Evropy, kde se bojuje o body také v juniorské klasifikaci. Po lotyšské Rallye Ljepaja je v čele průběžného pořadí.

Třiadvacetiletý jezdec má zkušenosti z MS již z roku 2011, kdy se účastnil programu takzvané WRC Academy a odjel také šest rallye.

"Pokud se rallye chceme dál profesionálně věnovat na té nejvyšší úrovni, tak je třeba dát o sobě vědět a ukázat, že i česká posádka může být v současné době členem továrního týmu," podotkl Černý, který věří, že má schopnosti na to, aby se mezi elitní společností v budoucnu prosadil.

Zároveň věří, že letos zužitkuje tři roky staré zkušenosti. Hlavně se šotolinovými tratěmi, na nichž předtím nezávodil.

"Možná jsem se tehdy snažil jet až příliš na jistotu a spolehlivě. Najíždět kilometry a poznávat tratě. To je sice nezbytné, ale chyběl nějaký jasný výsledek, možná i za cenu vyššího rizika. Teď je naším cílem právě ten výsledek a ukázat, že v nás rychlost je. Musíme do toho jít a taktizování nechat doma," dodal Černý.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Jan Černý, rallye