Burti se smiřuje s koncem kariéry

Paříž - Brazilský jezdec Luciano Burti čelí eventualitě, že se už nikdy do formule 1 nevrátí. Lékaři FIA totiž po vyšetření šestadvacetiletému závodníkovi start v F1 do konce této sezony nepovolili. Burti se zranil v září při Velké ceně Belgie, kde v rychlosti 280 km/h narazil do svodidel. Jezdec má stále šanci si pro příští rok u Prostu místo zajistit, ale je pod velkým psychickým a fyzickým tlakem a také musí čelit velké konkurenci jiných jezdců v čele s našim Tomášem Engem, který jeho post pro zbytek sezony zaujal.

Burti se nechal slyšet, že jeho budoucnost byl nejistá již před Spa, ale nyní má na svoji kariéru jiný pohled. "Před závodem v Belgii jsem byl velmi stresován, protože jsme věděl, že mé šance zůstat v kokpitu vozu formule jedna nebyly příliš veliké. Ale teď se cítím jinak. Lékaři mi nařídili dvouměsíční odpočinek, takže musím odpočívat. Nevím, jestli budu příští rok vůbec jezdit, ale pokud ne, nebudu si z toho dělat hlavu," řekl jezdec.

"Největší šance na angažmá mám stále u Prostu, ale poprvé v životě také uvažuji o změně motoristické disciplíny," dodal Brazilec. Burti by tak následoval například Rakušana Karla Wendlingera, který v polovině devadesátých let vážně havaroval v Monaku a od té doby jezdí závody sportovních prototypů.

Luciano Burti debutoval loni, když ve Velké ceně Rakouska nahradil za volantem Jaguaru Eddie Irvinea. Letos za tým z Leapingu odjel čtyři závody, než ho nahradil Pedro de la Rosa a Brazilec přešel do Prostu. Zde debutoval ve Španělsku a jel další čtyři Grand prix.

Havárie Luciana Burtiho chvíli po startu vypadala hrozivě


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž