Bitvu o světové body chce vyhrát Müller i Huff

Brno - Pestrobarevné kamióny s reklamami předních světových automobilek jsou v těchto dnech k vidění na silnicích v okolí Brna. Na zdejší závodní okruh se totiž sjíždějí protagonisté světového mistrovství cestovních vozů. Český jezdec mezi nimi letos chybí. Hlavní bitva o světové body vypukne v neděli. Ke čtyřem tradičním značkám, která startují v celém seriálu, se na Masarykově okruhu přidá ještě značka Toyota.

Na brněnském Automotodromu svedou piloti dva samostatně hodnocené souboje. Domácí zástupce však do boje nezasáhne. Ale i tak nabídne klání atraktivní podívanou. O vítězné vavříny bude bojovat 25 jezdců, kteří reprezentují čtyři světové značky - SEAT, BMW, Alfa Romeo nebo Chevrolet. V Brně se k nim navíc ještě přidá mladý německý jezdec Philip Geipel s vozem Toyota Corolla T-Sport.

A kdo má největší šanci na na vítězný pohár? Dosavadní velmi vyrovnaný průběh mistrovství nedává jednoznačnou odpověď. V osmi odjetých závodech triumfovalo pět jezdců. A přestože v čele průběžného hodnocení je trojice jezdců s vozy BMW, postavení mnichovské automobilky letos už zdaleka není tak dominantní jako v předchozích letech.

Na paty jim šlape především SEAT a v poslední době stále se lepšící chevrolet. Při závodě ve Valencii navíc všechny zaskočila téměř odepisovaná alfa romeo, jejíž jezdec, Angličan Thompson, nečekaně vyhrál oba závody a stal se tak jediným jezdcem, kterému se letos dvojité vítězství podařilo. 

"Brno je hodně rychlý okruh, a tak doufám, že toho využijeme," říká Thompson. " Okruh se mi líbí, rychlé zatáčky a dlouhé rovinky vyhovují mému stylu jízdy, tak se už opravdu těším."

Vloni si z Brna odvezl první vítězství Angličan Robert Huff. "Loni jsem jel v Brně úplně poprvé a v závodě jsem vedl od startu až do cíle. Bylo to moje první vítězství v seriálu, takže na Brno mám opravdu velmi silné vzpomínky, říká Huff. "A jak se do Brna těším? Samozřejmě bych loňské vítězství chtěl zopakovat. V úvodu sezóny se mi moc nedařilo, až teď ve Francii jsem získal dvě čtvrtá místa. Udělali jsme spoustu úprav a chevrolet je nyní opravdu rychlý. Dobře sedí v zatáčkách, což se mi bude v Brně hodit."
 
Vítězství si už v Brně vychutnal i jeden z jeho největších soupeřů - Němec Jörg Müller z týmu BMW. "Máme velmi dobrý vůz. Můžete s ním jezdit na pomalém, rychlém, hrbatém i plochém okruhu. Vždy záleží na tom, jak dobrý máte tým a jak dobře jste připraveni na každý okruh," tvrdí německý jezdec. "Letos sice mám docela velký váhový handicap, což tady, kde je dlouhý úsek do kopce, znamená hodně ztížené podmínky. Ale i tak věřím, že i letos vystoupím na stupně vítězů."

Právě váhové handicapy mohou hrát při brněnském závodě rozhodující úlohu. Jejich výši stanovuje vždy před každým závodem promotér seriálu podle výsledků jezdce v předchozích závodech. Pro brněnský závody byly stanoveny následně:

Andy Priaulx a Augusto Farfus 60 kg, Jörg Müller 45 kg, Yvan Muller 40 kg, Nicola Larini 35 kg, Tiago Monteiro 30 kg, Gabriele Tarquini a James Thompson 25 kg, Alain Menu 20 kg, Luca Rangoni a Jordi Gené 15 kg,  Robert Huff, Philip Geipel a Davide Roda 10 kg, Félix Porteiro 5 kg.

Diváci v Brně uvidí dva závody, z nichž každý se hodnotí samostatně. Postavení na startu prvního závodu určují výsledky kvalifikace, která bude na pořadu v sobotu odpoledne. Postavení na roštu druhého závodu se stanoví podle výsledků prvního závodu, ovšem s obráceným pořadím prvních osmi jezdců.
 
Víkendový program na brněnském okruhu nabídne divákům i další zajímavé závody. Představí se české seriály Škoda Octavia Cup a BMW1 Challenge i mezinárodní Sports Car Challenge a International Formula Master.

"Pro návštěvníky je v neděli zajištěna doprava z Mendlova náměstí na okruh a zpět zdarma," říká Lenka Nestrojilová, tisková mluvčí okruhu. Vstupenky na víkend je možné zakoupit přímo na pokladnách autodromu. Skalní fanoušci si mohou zakoupit vstupenky i do jinak běžně nepřístupného paddocku. Letos dokonce také k prohlídce startovního roštu před závodem.

Těm divákům, kteří přesto nebudou moci do Brna dorazit, pak nabízí Česká televize na programu ČT2 přímý přenos z obou nedělních závodů. 

Nedělní program:
9.00 - Warm up MS cestovních vozů
9.30 - Škoda Octavia Cup, Warm up
10.00 - International Formula Master, Warm up
10.50 - Sports Car Challenge (10 kol)
12.05 - MS cestovních vozů, 1. závod (10 kol)
13.05 - Škoda Octavia Cup (12 kol)
14.05 - International Formula Master (19 kol)
15.35 - MS cestovních vozů, 2. závod (10 kol)
16.35 - BMW 1 Challenge, (11 kol)
17.35 - AvD 100 mil (85 minut)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž