Václav Pech

Václav Pech | foto: ČTK

Barum rally, hit pro jezdce i diváky

  • 3
Představte si, že by ve fotbalové lize byly jen dva profesionální týmy plné nejlepších hráčů a zbytek by tvořila poloprofesionální mužstva, která by vzala každého, kdo přinese sponzorský příspěvek. A ve druhé lize by nastupovali hráči, kteří výkonnostně mají na elitu, jenže jim chybějí finance.

V takové pozici je automobilová rallye. Mistrovství světa zůstává vrcholem, ale jsou v něm pouhé dva tovární týmy a o vítězství bojují dva tři jezdci. Toho využívá seriál Intercontinental Rally Challenge (IRC), který o víkendu díky Barum Czech rally Zlín potřetí zavítá do Česka.

Pro spoustu jezdců i fandů je IRC, organizované televizní stanicí Eurosport, atraktivnější. Základem jsou dostupná auta. Zatímco model WRCpro mistrovství světa stojí milion eur, modely S2000 pro IRC vyjdou na třetinu. Navíc díky přísným pravidlům téměř není rozdíl mezi továrním vozem a klientskou verzí.

"Bez továrního auta nemáte v mistrovství světa šanci, v IRC jsou na tom všichni stejně," říká Brit Kris Meeke, lídr průběžného pořadí. Jasná pravidla motivují automobilky, aby do seriálu vstupovaly. Ve Zlíně se představí pět značek. Největší pozornost poutá česká Škoda.

Na začátku prázdnin ovládl Fin Juho Hänninen ve Fabii S2000 Ruskou rallye, totéž se ve Zlíně čeká od Jana Kopeckého. "Snažím se nepřipustit si tlak, ale pochopitelně chci vyhrát," říká Kopecký, který je v průběžném pořadí IRC druhý. Českého závodníka čeká těžká bitva.

Ve startovní listině figuruje 24 modelů S2000, na vítězství myslí nejméně 10 závodníků. Jména jako Loix, Vouilloz, Kresta, Prokop, Basso, Wilks či Novikov mají v soutěžním světě zvuk, všichni mají velké zkušenosti z mistrovství světa. Tak kvalitní konkurence se v tuzemsku nikdy nesešla, podél trati se proto očekává na 150 tisíc diváků. "Není nic krásnějšího než každá zatáčka obsypaná diváky," těší se Meeke.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž