Václav Fejfar

Václav Fejfar | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Autokrosaři vládnou Evropě, Brožek vede, Fejfar vyhrává

  • 0
Kdo je na tom lépe? Posuďte sami, i když to není v případě letošní zatím velmi úspěšné sezony autokrosařů z kraje úplně jednoduché.


Královéhradecký závodník Ladislav Brožek se víkendovým druhým místem vyšvihl do čela průběžného pořadí, které bude v posledních třech podnicích seriálu bránit.

"Je to výborná sezona," netají jezdec, který se v evropském šampionátu pohybuje už téměř dvacet let.

Borec novopackého autoklubu z Lužan u Jičína Václav Fejfar zase v této sezoně už tři závody vyhrál. Dokonce poprvé v jeho dlouhé kariéře se mu podařilo triumfovat v obou českých závodech mistrovství Evropy - na začátku července v domácí Nové Pace, nyní v Přerově.

Celkově je čtvrtý, protože v prvních dvou závodech nebodoval. Na Brožka ztrácí 15 bodů.

"Nic jiného než vyhrávat už mi ani teď nezbývá, musím jet naplno," říká o sezoně, kterou začal velmi smolně. Do Portugalska kvůli poruše autobusu vůbec nedojel, ve Španělsku zase rozbil motor a také nebodoval.

Přestože se Brožek nyní může dívat na to, že má před svým soupeřem z kraje v průběžném pořadí po šesti závodech slušný patnáctibodový náskok, ten je ve skutečnosti mnohem menší. Jezdcům se totiž na konci šampionátu škrtne nejhorší výsledek.

Fejfar ví, že jedna nula z počátku sezony půjde pryč. "Ale další výpadek už si nemohu dovolit," uvědomuje si.

U Brožka je zatím nejhorší páté místo a dvanáct bodů z Nové Paky. Když si je odečte, rázem má před Fejfarem jen tříbodový náskok. A podobně na tom jsou druhý Litevec Pleskovac či pátý Rus Soročinskij. Naopak třetí v pořadí, další Rus Kvašnin, kopíruje Fejfarovu bilanci. V prvních dvou závodech nejel a pak začal sbírat velké bodové příděly.

"I když jsou teď až za námi, právě Fejfara a Kvašnina favorizuji," netají lídr šampionátu Brožek. Sám si ale sezonu nesmírně užívá: "Auto jezdí spolehlivě, je to nádherný a vyrovnaný šampionát."

Vyrovnanost je právě v této divizi opravdu nevídaná, vždyť ještě sedmý muž pořadí, český jezdec Jan Bartoš, může reálně pomýšlet na konečné medailové umístění.

"Proto stále i tři závody před koncem tvrdím, že o celkovém pořadí nemá cenu nic vymýšlet," tvrdí Brožek.

Fejfar s ním víceméně souhlasí: "Bude to také o štěstí, komu vydrží technika."

O konečném pořadí evropského šampionátu se bude postupně rozhodovat v Maďarsku, ve Francii a v italské Maggioře.

Oba jezdci vědí o přednostech a úskalích všech tří tratí své. "V Maďarsku jsem ještě nebyl na stupních vítězů, ale snad to protrhneme. Stejně jako se to podařilo loni ve Francii, kde jsem dojel třetí, i když se mi tam předtím nedařilo.

A do Maggiory jsem loni jel s nechutí, protože se mi tam nikdy nedařilo, ale dojel jsem třetí a zalíbilo se mi tam," vypravuje Brožek.

Fejfar na tom je podobně s jedním rozdílem, a tím je Maďarsko. "Startuje se tam na asfaltu, což nemusím, a i trať mě bude trochu znevýhodňovat. Ale Francie a Itálie, tam se mi jezdí dobře," říká.

V maďarském Nyirádu se o další evropské autokrosové body bude závodit už o víkendu, noví mistři Evropy se do historie tohoto sportu zapíší nejpozději za měsíc, přesně 26. září, kdy seriál vyvrcholí v italské Maggioře.

Dosavadní bilance autokrosařů


Ladislav Brožek - 1. místo (85 bodů)
Portugalsko 2. místo (17)
Španělsko 4. místo (13)
Lotyšsko 3. místo (15)
Německo 4. místo (13)
Nová Paka 5. místo (12)
Přerov 3. místo (15)

Václav Fejfar - 4. místo (70 bodů)
Portugalsko nestartoval
Španělsko nedojel
Lotyšsko 1. místo (20)
Německo 7. místo (10)
Nová Paka 1. místo (20)
Přerov 1. místo (20)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž