Václav Fejfar se raduje z vítězství v Nové Pace.

Václav Fejfar se raduje z vítězství v Nové Pace. | foto: ČTK

Autokros pobláznil Novou Paku. Fejfarův triumf vidělo deset tisíc lidí

  • 0
Štikovská rokle opět potvrdila svou pověst: „fotbalový kotel“ s více než deseti tisíci diváků dotlačil k letos prvnímu vítězství domácího autokrosaře Václava Fejfara a v kategorii Buggy 1600 i Marka Sekaninu.

Mekkou autokrosu bývá Štikovská rokle nazývána již dlouhá léta, ale to, co se zde přihodilo v neděli odpoledne, předčilo veškerá očekávání.

Za prvé: více než deset tisíc diváků se postaralo o atmosféru, za kterou by se nemuseli stydět ani Brazilci pobláznění fígly Neymara na fotbalovém mistrovství světa. Za druhé: čeští autokrosaři vyhráli dva ze tří hlavních závodů, což se jim v této sezoně ještě nepodařilo.

Za třetí: domácí borec Václav Fejfar si zde zapsal historicky 30. triumf v seriálu mistrovství Evropy. Davová euforie v cíli pohltila i Fejfara, kterému se o víkendu dařilo vše, na co sáhl, a ve finále za sebou nechal i letos neporaženého Tamáse Káraie z Maďarska.

„Byl to nejlepší závod po několika letech, organizačně i na trati. No a ta atmosféra v rokli, to byl neuvěřitelný kotel, prostě něco neopakovatelného,“ usmíval se druhý muž průběžného pořadí v kategorii plechových vozů.

Kromě bezchybné techniky Fejfara aspoň naoko zdobila vysoká sebedůvěra, jako by mu nešlo o jubilejní vítězství v seriálu. „Vyhrál jsem trénink a pak i první a druhou jízdu,“ suše okomentoval Fejfar, kterému se nevyhnuly potíže jen při startech. „Naštěstí jsme ale brzy přišli na to, jaké chyby dělám, a ve finále jsem se jich už vyvaroval,“ vysvětlil.

Závod jsem si užíval, řekl Fejfar

Kdyby jen vyvaroval: Fejfar vystřelil a Káraie ve zpětných zrcátkách viděl jen zkraje závodu. „Když jsem v prvním kopci periferně viděl, že vedle mě nikdo není, uklidnil jsem se a závod jsem si vyloženě užíval,“ pronesl autokrosař, který prý 30. výhru oslaví až po sezoně.

Flintu do žita v seriálu však ještě nehází, přestože Kárai má náskok 13 bodů: „Proč bych se nemohl dotáhnout? I on může někdy mít slabou chvilku anebo technickou závadu, i když auto má špičkové a chyby na trati skoro nedělá. Určitě to ještě bude zajímavé, doufám, že nám oběma vydrží forma a parádně si zazávodíme,“ dodal Fejfar, jehož už 20. července čeká pokračování seriálu ve Francii a hned týden poté v italské Maggioře.

O další české první místo se v Nové Pace postaral Marek Sekanina v kategorii Buggy 1600. Trojnásobné vítězství v rozjížďkách relativně snadno potvrdil i ve velkém finále a v průběžném pořadí už je pátý. „Stále jsem si musel hlídat Němce Mandela, který byl jen o malinko pomalejší než já,“ přiznal Sekanina, kterému pomohly Mandelovy hodiny, po nichž si s přehledem triumf pohlídal.

Královskou kategorii Super Buggy ovládl Němec Bernd Stubbe, kterému k výhře pomohla i kolize Petra Turka a Jakuba Kubíčka krátce po startu. Druhý nakonec dojel Vladislav Štětina, který poprvé v kariéře vystoupil při ME na stupně vítězů a zajel tak životní závod.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž