Američané hledají svého pilota F1

New York - Formule jedna je velký byznys. Ročně televizní přenosy velkých cen sledují stovky milionů diváků ve dvou stech zemích na celé planetě. Za televizní práva a reklamu se utratí dvě miliardy dolarů. Soutěž je se svými sedmnácti grand prix na čtyřech kontinentech největším motoristickým podnikem dneška a ve sportu je nad ní už jen olympiáda a mistrovství světa v kopané. Sílu formule jedna si uvědomují i Američané, kteří hledají svého budoucího pilota. Společně s firmou Red Bull ho pomáhá najít také americká závodní legenda Danny Sullivan. Tyto snahy mají být prvním krokem ke vzniku nové stáje All-American F1 Racing Team.

Red Bull, jenž je největším světovým výrobcem energetických nápojů, nyní spojil síly s bývalým jezdcem F1 a vítězem Indy 500 Danny Sullivanem. Jejich cílem je objevit vhodného adepta, který by ve formuli jedna zachránil čest USA.

Program je jednoduchý: najít mladého talentovaného pilota a pomoci mu proniknout až do F1. "Jsme jednoznačně přesvědčeni, že Amerika má dostatek mladých talentovaných a disciplinovaných závodníků, kteří touží jezdit a vyhrávat velké ceny. Jen nevím, kde teď jsou, musíme je začít hledat. Věřím, že právě tato iniciativa je pomůže objevit," řekl Danny Sullivan. "Americké automobilové závody nejsou bez formule jedna kompletní a F1 není kompletní bez amerických závodníků," dodal majitel Red Bullu Dietrich Mateschitz.

Zájem o Američany projevil i boss formule jedna Bernie Ecclestone. Přede dvěma lety se grand prix díky závodu v Indianapolis opět vrátily do USA, kde je tamní velká cena velmi populární. "Tento plán je mi velmi sympatický, bylo by dobré mít amerického jezdce, který bude v soutěži konkurenceschopný," sdělil Ecclestone. Bližší podrobnosti o způsobu výběru a formách podpory mladých amerických závodníků chystá Danny Sullivan oznámit na chystané tiskové konferenci.

Red Bull se momentálně ve formuli jedna prezentuje prostřednictvím dvou stájí. Dietrich Mateschitz byl ještě nedávno spolumajitelem Sauberu, než své akcie prodal švýcarské bance Credit Suisse. Na monopostu se však, stejně jako na Arrowsu, logo Red Bull objevuje i nadále.

Arrows si peníze od rakouského koncernu získal angažováním jeho chráněnce Enriqua Bernoldiho. Tom Walkinshaw však čekal mnohem silnější finanční injekci, ale plány mu překazila chuť Red Bullu expandovat do USA, kde se stal hlavím sponzorem stáje IRL bývalého jezdce F1 Eddie Cheevera.

Ve dvaapadesátileté historii šampionátu vyhráli titul mistra světa dva Američané. Roku 1961 Phil Hill s Ferrari a v roce 1978 Mario Andretti za volantem Lotusu. Poslední jezdec z USA závodil v F1 před devíti lety. V roce 1993 pilotoval Michael Andretti monopost McLaren, ale vůbec se mu nevedlo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž