Karel Abraham (vlevo)

Karel Abraham (vlevo) v kvalifikaci. | foto: Reuters

Abraham dojel v kvalifikaci devátý, Pešek dvanáctý

Čeští motocykloví jezdci Karel Abraham a Lukáš Pešek mají za sebou úspěšně první část kvalifikace na nedělní Velkou cenu Itálie. Ve třídě do 250 ccm dosáhl Abraham na okruhu v Mugellu devátého času, Pešek skončil dvanáctý.

Ve třídě do 250 ccm dosáhl Abraham v deštivých podmínkách devátého času, Pešek zůstal o tři místa za ním.

Pokud takové pořadí vydrží i po sobotních jízdách, odstartovali by oba ze třetí řady.

Nejrychlejší kolo dnes zajel Mattia Pasini na aprilii, jenž se nejlépe ze všech vyrovnal s mokrou tratí a druhému Marku Simoncellimu nadělil téměř celou sekundu.

Abraham se k solidnímu výsledku odrazil už v ranním tréninku, ve kterém dosáhl dokonce na sedmé místo a zvedl si sebevědomí.

V kvalifikaci potvrdil, že mu déšť příliš nevadí. "I když hustě pršelo, cítil jsem, že stroj je dobře naladěn a sedí.
Mohl jsem se na něj spolehnout. Chytil jsem rychlou skupinu jezdců a posledních 15 minut se mi podařilo se jí držet. Jsem spokojený, top speed by ale mohla být větší," uvedl český závodník po skončení první kvalifikace v tiskové zprávě.

Vcelku spokojen byl i jeho český rival Pešek, jehož tým dnes zkoušel různé nastavení motocyklu Aprilia. "Na začátku jsme nepředělávali nastavení moc na mokro, protože šéfmechanik chtěl vyzkoušet nastavení na měnící se podmínky.

Hodně to ale klouzalo, tak jsme to změnili. Pak už jsem jezdil rychleji, ale měli jsme převodovku udělanou na sucho a měl jsem všechny rychlosti hrozně dlouhý, takže jsem hodně ztrácel," uvedl Pešek, který by podle svých slov byl se změněnou převodovkou schopen bojovat o umístění kolem šestého místa.

Stopětadvacítkám dnes kraloval teprve šestnáctiletý Španěl Pol Espargaro, pro něhož by případná pole position byla první v kariéře.

V tréninku nejsilnější kubatury MotoGP byl nejrychlejší Američan John Hopkins na kawasaki, italský lídr MS Valentino Rossi zajel na yamaze až desátý čas.

Výsledky - kvalifikace:

Do 125 ccm: 1. P. Espargaro (Šp./Derbi) 2:18,932, 2. Redding (Brit./Aprilia) -0,105, 3. Di Meglio (Fr./Derbi) -0,306, 4. De Rosa (It./KTM) -0,327, 5. Cortese (Něm./Aprilia) -0,439, 6. Smith (Brit./Aprilia) -0,685.

Do 250 ccm: 1. Pasini (It./Aprilia) 2:05,711, 2. Simoncelli (It./Gilera) -0,927, 3. Barberá (Šp./Aprilia) -0,996, 4. Aojama (Jap./KTM) -2,127, 5. Bautista (Šp./Aprilia) -2,165, 6. Poggiali (San Marino/Gilera) -2,200, ...9. Abraham (ČR/Aprilia) -2,810, 12. L. Pešek (ČR/Aprilia) -4,079.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž