Klíčový moment. Američan Sedriques Dumas chytil Čecha Matěje Peňáze do gilotiny a donutil ho odklepat. | foto: UFC

Další Čech se do UFC nedostal. Peňáz už po 47 sekundách odklepal škrcení

  • 17
Opřel se o vršek oktagonu a chvíli jen zklamaně oddechoval. Česko dalšího zástupce MMA do prestižní organizace UFC nedodalo, Matěj Peňáz prohrál klíčový duel v televizní show už po 47 sekundách. Odklepal škrcení, když Američan Sedriques Dumas nasadil techniku zvanou „gilotina“.

Peňáz nastoupil jako favorit, ale v kleci se téměř k ničemu nedostal. Duel střední váhy do 84 kilogramů otevřel Dumas kopem na stehno, následoval vykrytý kop na hlavu.

25letý Čech pak předvedl krátkou kombinaci úderů pěstí přední-zadní a dohnal soupeře k pletivu, odkud Dumas vystartoval k protiútoku. Trefil Peňáze levým hákem do tváře, chytil ho, strhl k zemi a položil na záda.

Matěj Peňáz v Contenderu v zápase se Sedriquem Dumasem. Český zápasník ho...
Smutný Matěj Peňáz, zápas v Contenderu o smlouvu s UFC prohrál už za 45 sekund...
Český MMA zápasník Matěj Peňáz před zápasem v Contenderu.

Peňáz se nejdříve bránil dobře, chtěl se postavit, jenže právě v ten moment - přesně po třiceti vteřinách od začátku - Dumas nasadil škrcení. „Má to chycené opravdu pevně,“ zvolal komentátor a bývalý šampion UFC Daniel Cormier.

Snaha o uvolnění se ze škrcení k ničemu nevedla, byť Cormier radil, že Čech „musí víc tlačit rukou do krku“. Jenže Dumas, opřený zády o pletivo, měl gilotinu chycenou výborně a po 47 sekundách mohl slavit. Protivník odklepal.

Podívejte se na záznam celého zápasu:

27letý Dumas tak vylepšil své skóre na 7-0 a vysloužil si vstupenku do UFC. „Tvrdil jsem to každému: jsem tu, abych zůstal,“ vykládal po výhře. „Ta smlouva znamená, že já a moje děti děláme něco dobře. Víte, nikdy jsem nic podobného nezažil, nebyl jsem ve Vegas, nejedl v luxusních restauracích... Tak snad teď, když tu jsem. Neodepisujte mě.“

„Bylo to parádní,“ pochválil ho prezident UFC Dana White při setkání ve studiu, kde se natáčí televizní show s názvem Contender. V ní zápasníci musí atraktivním způsobem vyhrát a zaujmout, aby se do UFC dostali.

Dumasovi přitom zřejmě hrozilo, že by do zápasu nemusel vůbec nastoupit, před pár týdny jej příspěvek na sociálních sítích obviňoval z napadení mladé ženy. Údajně měl v baru zmlátit asi padesátikilovou dívku.

Peňáz se domů vrátí se skóre 6-1, ve Vegas si připsal první prohru. Všechny výhry si dosud připsal v česko-slovenské organizaci Oktagon, kde působí necelé tři roky od přestupu z kickboxu.

Bez adrenalinu je mrtvo. A tak české MMA naděje zápasí a UFC je v pozoru

Promotér Ondřej Novotný se před jeho zápasem v Contenderu vyjadřoval ve smyslu, že je příliš brzy na takový krok. „Nastal ideální čas,“ věřil však Peňáz.

Další šance, aby Česko přidalo zástupce do UFC, přijde přesně za týden. V Contenderu se představí Tereza Bledá (5-0) proti Nayaře Maiaové (8-0).

Teď mezi elitou působí šampion polotěžké váhy Jiří Procházka (v UFC 3-0), David Dvořák (3-1) a Lucie Pudilová (3-5). Slováky reprezentují Ludovít Klein (3-2) a Martin Buday (2-0).

22. srpna 2022