Slovenský MMA zápasník Martin Buday se utkal s Lorenzem Hoodem (vlevo) o...

Slovenský MMA zápasník Martin Buday se utkal s Lorenzem Hoodem (vlevo) o kontrakt s UFC. A uspěl. | foto: UFC

Slováci dohánějí Čechy, mají druhého zápasníka v UFC. Buday uhranul šéfa

  • 26
MMA zápasník Martin Buday získal jako druhý Slovák v historii kontrakt v nejlepší soutěži světa. Prezidenta UFC Danu Whitea oslnil v jeho show, když v prvním kole porazil technickým knokautem Američana Lorenza Hooda. Buday tak navazuje na svého krajana Ľudovíta Kleina a srovnává počet zástupců v UFC s Českem.

Buday úspěšně prošel v noci na středu televizní show s názvem „Dana White’s Contender Series“. Ta funguje jako vstupní brána, první test, zda jedinec disponuje kvalitami nejvyšší úrovně.

Ani v případě výhry však zápasník nemá jistotu smlouvy, musí prezidenta organizace zaujmout. Což se slovenskému obrovi, který narostl na 195 centimetrů a váží víc než 120 kilogramů, podařilo.

„Soupeře jsi kousek po kousku ničil. Jsi velký, silný a tvrdý, máš teď skóre 9:1, v 29 letech jsi v nejlepší formě a já potřebuju těžké váhy. Mám radost z toho, co jsi mi předvedl,“ chválil ho White po výhře.

Říkají mi Obr nebo Pan covid. Dva roky smůly zahodil, Budaye chce UFC

Buday se v kleci moc dlouho nezdržel, už v úvodu se dostal do tlaku a trefil Hooda nepříjemně do obličeje. Američan si od rozhodčího vyžádal pauzu na vydýchání, neboť dal najevo, že jej Slovák zasáhl prstem do oka.

Teoreticky mohlo hrozit, že by sudí duel předčasně ukončil kvůli nepovolenému úderu.

„Já si ale byl jistý, že jsem prsty nechal schované v pěsti,“ usmál se Buday později.

Whiteovi situace vadila, ale snažil se v ní najít to pozitivní: „Martin dal hezkou přední. Nerad to říkám, ale jsem vlastně rád, že to sudí pokazil a skočil Hoodovi na to, že dostal prstem do oka, i když nedostal. Kdyby tomu nevěřil, Buday by ten zápas ukončil mnohem dřív, takhle jsme mohli vidět víc z jeho výkonu.“

Růžově ale vše neprobíhalo, Hoodovi se v jeden moment podařilo Budaye několikrát velice tvrdě udeřit do hlavy a poškodit mu nos.

Podívejte se na Hoodovu vydařenou pasáž:

„Rozhodně jsem nechtěl tolikrát inkasovat, nos cítím pořádně,“ uznal Slovák.

„Schytal jsi několik tvrdých úderů, ale zachoval jsi klid a dostal ses z toho,“ pochvaloval si naopak White.

V posledních sekundách prvního kola přišel rozhodující moment, Budayovi se dařilo držet soka u pletiva v klinčí a zasadit mu kromě jiných úderů i koleno na hlavu.

V ten moment mezi ně skočil sudí a duel ukončil.

„Zažívám nejlepší pocity v životě. Byl jsem dost nervózní, jestli mi to bude stačit na smlouvu, ale věřil jsem si. Uvidíme, jak rychle vyléčím nos, chci být co nejdřív zpátky,“ řekl Buday na tiskové konferenci.

„Potřebujeme v UFC nové těžké váhy (v divizi je málo zápasníků), ale pokud někdo přijde a předvede takový výkon, na potřebě nezáleží,“ usmíval se i White.

Buday se tak jako druhý Slovák v historii UFC připojuje ke Kleinovi, který v organizaci působí od loňského roku a zatím jednou vyhrál i prohrál.

Slováci se zároveň mohou těšit z toho, že s Českem vyrovnali počet zástupců aktuálně pod smlouvou s UFC: Jiřího Procházku a Davida Dvořáka. Machmuda Muradova vede světová organizace jako Uzbeka, byť i on reprezentuje české MMA.

Podívejte se na rozhodující moment duelu: