Velká anketa expertů. Nejlepší českou MMA zápasnicí jasně vyhlásili Pudilovou

  • 1
Nejlepší česká MMA zápasnice? Odborníci i fanoušci mají jasno. Žebříček ženské kategorie jasně ovládla Lucie Pudilová, která se dokázala vrátit do prestižní ligy UFC. Kdo v projektu redakce iDNES.cz skončil na druhém až pátém místě? Podívejte se na kompletní seznam, který vzešel z hlasování 11 lidí.

5. místo Petra Částková, 9 bodů

Veteránka českého MMA Petra Částková má za sebou zkušenosti i z prestižních...

Zápasila v Česku, Německu, Spojených státech i Polsku a v 41 letech patří k nejvíce zkušeným domácím bojovnicím, přestože nastoupila jen do dvanácti profesionálních zápasů (skóre 6-6).

Svoje kvality v roce 2021 ozkoušela i v druhé nejlepší americké soutěži Bellator, kde prohrála na body. Loni podepsala třízápasový kontrakt s polským gigantem KSW. Oba své dosavadní duely ale prohrála a rovněž na body.

„Je vážně tvrdá, často to v kleci končí krvavě,“ říká trenér André Reinders o svěřenkyni pocházející z letecké rodiny. Ona sama v minulosti složila pilotní zkoušky.

Body: Jeden hlasující zařadil Částkovou na třetí místo, šest hlasujících z jedenácti na páté místo.

4. místo Magdalena Šormová, 24 bodů

Magda Šormová těsně před vstupem do klece na turnaji Oktagon Underground.

Několik let zápasila na Ukrajině, kde se stala i šampionkou tamní organizace WWFC, prošla Oktagonem, zvítězila v kvalitní čistě ženské organizaci Invicta působící v Americe a naposledy si Šormová (skóre 10-4) ozkoušela polskou ligu KSW, kde v premiéře prohrála na body.

Během covidové pandemie se představila v projektu Underground, kde nestačila pod speciálními postojářskými pravidly na Terezu Bledou.

Kariéru momentálně minimálně pozastavila kvůli radostné události: očekává narození potomka. 33letá Šormová se v minulosti nesoustředila jen na kariéru, v Praze pomáhala lidem se zkušenostmi s bezdomovectvím. Je zastánkyní ženských práv.

Body: Jeden hlasující zařadil Šormovou na druhé místo, čtyři na třetí pozici a čtyři na čtvrtou.

3. místo Martina Jindrová, 30 bodů

Česká MMA zápasnice Martina Jindrová zápasí v prestižní americké soutěži PFL.

Největší objev českého ženského MMA poslední doby. Jindrová (skóre 6-3) ještě před dvěma lety zápasila v menší tuzemské organizaci IAF a v roce 2021 si dokonce připsala dvě prohry. Pak ale senzačně podepsala kontrakt s americkou soutěží PFL.

V pyramidovém projektu se díky třem výhrám vyškrábala až do semifinále, kde narazila na olympijskou vítězku a jednu z nejlepších žen na světě Kaylu Harrisonovou. Jindrová prohrála v prvním kole na submisi, pro finále pak figurovala jako náhradník.

V PFL nadále zůstává, mohla by se tak bojovým sportem i živit. Fandí fotbalové Plzni a David Limberský loni vtipkoval, že pokud celou pyramidu a milion dolarů vyhraje, ožení se s ní.

Body: Tři hlasující zařadili Jindrovou na druhé místo, dva na třetí pozici, pět na čtvrtou a jeden na pátou. Bonusový bod získala díky hlasování fanoušků na iDNES.cz, od kterých dostala třetí nejvyšší počet hlasů.

2. místo Tereza Bledá, 45 bodů

TVRDÉ KOLENO. Česká MMA zápasnice Tereza Bledá trefila Brazilku Nayaru Maiaovou...

Největší český talent, pár dní před svými 21. narozeninami nastoupila do prvního zápasu v nejlepší světové lize UFC. Poprvé zažila pocit porážky - ve třetím kole na technický knokaut. Do té doby pouze vyhrávala, povětšinou dominantně.

Stala se i šampionkou Oktagonu. V září 2022 jí prezident UFC dal šanci ve své televizní show. Bledá vyhrála, ale kontrakt ještě nedostala. Prý kvůli věku. O dva měsíce později už po ní rovnou sáhli.

„Bez adrenalinu mě život přestává bavit,“ říká o sobě Bledá. V patnácti si vyhledala, co musí člověk splnit, aby se stal výsadkářem. Zkoušky v „domácím“ prostředí splnila.

Body: Dva hlasující zařadili Bledou na první místo, šest na druhou pozici a tři na třetí. Dva bonusové body získala díky hlasování fanoušků na iDNES.cz, od nichž získala druhý nejvyšší počet hlasů.

1. místo Lucie Pudilová, 55 bodů

Česká zápasnice Lucie Pudilová (nahoře) v souboji s Číňankou Wu Ja-nan

Historicky i aktuálně nejúspěšnější česká zápasnice. Pudilová (skóre 14-7) působila v UFC už mezi lety 2017 a 2020, ale po pěti porážkách ze sedmi zápasů musela odejít.

Pudilová následně změnila svůj život. Podepsala s tuzemským Oktagonem, přestěhovala se do Irska, kde začala trénovat po boku Conora McGregora a pod slavným koučem Johnem Kavanaghem, a začala znovu vítězit.

Po pěti výhrách ze šesti duelů dostala novou nabídku od UFC. Loni v srpnu se skvěle připomněla díky technickému knokautu, což se jí podařilo naposledy v roce 2015.

Body: Devět hlasujících zařadilo Pudilovou na první místo, jeden na druhou pozici a jeden na třetí. Tři bonusové body získala za hlasování fanoušků na iDNES.cz, kde dostala také nejvíc hlasů.

Kompletní žebříček zápasnic a hlasujících

1. Lucie Pudilová, 55 bodů

2. Tereza Bledá, 45 bodů

3. Martina Jindrová, 30 bodů

4. Magdalena Šormová, 24 bodů

5. Petra Částková, 9 bodů

6. - 7. Pavla Kladivová, Kateřina Lisová, obě 3 body

8. Anna Kneselová, 1 bod

Redakce iDNES.cz vybírá nejlepší české MMA zápasníky. Hlasujte i vy

Hlasovali: Dan Barták (trenér), Josef Čepela (televizní komentátor), Shawn Bitter (americký novinář), Josef Král (reprezentační trenér), Ondřej Majerčík (manažer zápasníků, Pavol Neruda (spolumajitel Oktagonu), Michal Petrgál (televizní komentátor), André Reinders (trenér), Robert Rampa (redaktor iDNES.cz), Milan Švec (redaktor časopisu Bojová umění) a Martin Wodecki (manažer zápasníků.