Vítěz Turné čtyř můstku odjede v audi

P r a h a - Rakouský skokan na lyžích Andreas Widhölzl, jenž bude od 28. prosince obhajovat loňský titul na Turné čtyř můstků, bude mít v Oberstdorfu silnou konkurenci. Silný německý tým povede mistr světa Martin Schmitt společně se Svenem Hannawaldem, obavy u soupeřů vzbuzují Finové v čele s Jannem Ahonenem, Villem Kanteem a Jussim Hautamäkim. Můstek v Oberstdorfu je podle organizátorů v perfektním stavu. Do areálu nechali navézt 14 nákladních aut sněhu z Kleinwalsertalu. Nájezdové stopy budou vylepšeny ledem, připraveným na zimním stadiónu v Oberstdorfu.

Všechny vstupenky na páteční úvodní závod 49. ročníku jsou podle pořadatelů už několik týdnů vyprodány, o čtvrteční kvalifikaci zatím velký zájem není.  Místní tribuny přivítají okolo osmnácti tisíc diváků.

Schmitt, jenž bude skákat s upravenými lyžemi z minulé sezóny, doufá, že se mu podaří v Oberstdorfu vyhrát potřetí v řadě. "Neměl bych nic proti tomu, kdybych dokázal získal třetí vítězství do série. Mám na to dobré vybavení a excelentní formu," prohlásil Němec s tím, že by rád ke dvěma titulům mistra světa a dvěma celkovým triumfům ve Světovém poháru rád konečně přidal i trofej z Turné čtyř můstků. Posledním německým vítězem turné se stal v sezóně 1995/96 legendární Jens Weissflog.

Stoupající formu cítí i Widhölzl, který na závody trénoval ve Svatém Mořici. "Cítím se silný a perfektně technicky připravený," vzkázal soupeřům skokan, jenž v březnu čeká narození druhého dítěte. Rakouský celek doplňují Stefan Horngacher, Wolfgang Loitzl, Martin Höllwarth a Andreas Goldberger.

Prestižní turné je tradičně výnosné finančně. V každém závodu se mezi prvního až šestého skokana rozdělí 100.000 německých marek, vítěz si na konto připíše 40 tisíc. Král čtyř můstků odjede domů v luxusním sportovním vozu Audi TT. Specifikum Turné tkví v netradičním vylučovacím systému. Z kvalifikace se do závodu dostane padesátka skokanů a ti vytvoří pro první kolo dvojice podle pořadí (první proti padesátému a postupně až k páru 25. - 26.). Do finálového kola přímo postoupí 25 vítězných závodníků. Pokud by měli oba členové některé dvojice stejný počet bodů, dostane přednost skokan s nižším startovním číslem, čili lepší z kvalifikace. K pětadvaceti se přidá ještě pět poražených skokanů podle počtu bodů.
Průběžné hodnocení SP ZDE

Martin Schmitt na stupních vítězů po závodě ve finském Kuopiu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž