Vaněk jako šéf lyžařů končí

Praha - Aleš Vaněk nebude obhajovat předsednické křeslo ve Svazu lyžařů České republiky. Dlouho zvažované rozhodnutí ve Vaňkovi dozrálo pár dnů před sobotní konferencí, na které se budou volit orgány svazu. Dosud jediným oficiálním kandidátem tak je dosavadní předseda dozorčí rady Oldřich Dajbych.

Bývalý běžec na lyžích Vaněk se dostal do čela svazu v roce 2004 po odvolání tehdejšího předsedy Romana Kumpošta. Ale teď se Vaněk rozhodl funkci prezidenta neobhajovat.

"Svaz lyžařů si prožil nejúspěšnější období své historie, proto jsem se rozhodoval dlouho. Ale mé názory na řízení svazu jsou jiné, než nyní požadují představitelé úseků. Jako bývalý reprezentant jsem neměl na prvním místě byznys, ale závodníky a jejich výkony," zdůvodnil Vaněk své rozhodnutí.

Lyžařům se v uplynulých dvou sezonách mimořádně dařilo, vrcholem byla zlatá medaile Kateřiny Neumannové na olympiádě v Turíně.

"Výsledky nejlepších na světových soutěžích ukázaly, že cesta byla správná. Současně ale respektuji, že se některé úseky rozhodly pro cestu jinou, a já jim v tom nechci bránit ani asistovat," konstatoval Vaněk.

Zatím jediným kandidátem na předsedu lyžařského svazu je šéf dozorčí rady Oldřich Dajbych, který svůj zájem oznámil začátkem června.

Jedním z jeho konkurentů by měl být místopředseda dozorčí rady Lukáš Sobotka.

Ve středu se svých funkcí vzdali členové výkonného výboru Svazu lyžařů České republiky Vaněk, Oto Kaděrka, Vladislav Černý, Věra Chvátalová a Milan Kettner. Důvodem byla neshoda v určení platnosti delegátů s hlasem rozhodujícím na sobotní konferenci.

"Výkonný výbor byl postaven před rozhodnutí, že když nepřijme postup podpořený dozorčí radou, bude všem členům výboru pozastavena funkce. Takový nátlak výkonný výbor odmítá a nehodlá mu podlehnout. Vzdání se funkcí bylo jedinou možností, jak si zachovat nezávislost a čistý štít," vysvětlil Vaněk důvod odstoupení.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž