Valentova exhibice nadchla tisíce diváků

  • 1
Špindlerův Mlýn - Umění předních světových mistrů lyžařské akrobacie v čele s olympijským vítězem Alešem Valentou, podmalované temperamentní hudbou a okořeněné na tmavé obloze světelnými a pyrotechnickými efekty, učarovaly v areálu Svatého Petra ve Špindlerově Mlýně více než deseti tisícovkám přítomných diváků. "Jdeš večer na Valentu?" Tato otázka byla v krkonošském zimním středisku po celý den slyšet snad na každém rohu. Nic naplat, jméno Aleš Valenta je v současné době ve sportovním měřítku největším tahákem.

A devětadvacetiletý zlatý medailista z Deer Valley opět nezklamal.  V rámci exhibičního Extreme tour 2002 představil Valenta a jeho dalších devět kolegů, mezi nimiž nechyběli Kanaďané Daniel Murphy a Nicolas Fontaine, Christian Rijavec z Rakouska či Američan Britt Swartley, pestrou škálu počínaje jednoduchými salty a konče synchronizovanými skoky plnými vrutů.

Zpět na nájezd vyváželi organizátoři akrobaty na sněžných skútrech a o skokanskou náplň a časování rozjezdů se na hraně můstků staral Valentův trenér Pavel Landa. Všichni prokázali svoje mistrovství a jen zřídka některý z letců nezvládl přistání a "vystoupil" z lyží.

V závěrečné zářivé záplavě světel z ohňostroje vyzdvihli zahraniční akrobati rodáka ze Šumperku na ramena, čímž nepřímo naznačili, kdo že je v jejich disciplíně současným králem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž