Valenta Ledový dech zatím odkládá

Praha - Na neurčito se odkládá premiéra Ledového dechu, nového skoku olympijského vítěze v akrobatickém lyžování Aleše Valenty. Inovované vítězné trojné salto s pěti vruty z olympiády v Salt Lake City chtěl český reprezentant skočit co nejdříve, ovšem odklad si vyžádaly zlé sněhové podmínky v přípravě.

V létě piloval Valenta Ledový dech, při kterém jsou vruty do tří salt rozloženy v poměru jeden, tři, jeden, ve svém areálu ve Štítech s dopadem na vodní hladinu.

Poprvé ho skočil v letním závodu SP a díky tomu vyhrál. Jenomže přechod na sníh se kvůli špatným klimatickým podmínkám stejně jako loni nepovedl.

Dosud na sněhu skočil jen šest skoků s trojným saltem, a proto na Ledový dech v brzké době nedojde. "Chtěl jsem to skočit co nejdříve, ale to už je pryč. Uvidíme, jestli se mi do toho bude chtít, nebo jestli se na to letos v uvozovkách nevykašlu a zkusím tomu najít lepší čas," uvažoval Valenta.

Akrobat skákal do studené vody ve Štítech do 10. listopadu. Pak chtěl rychle vyrazit za sněhem do Finska, ale ani nedaleko polárního kruhu v Ruce nenašel ideální podmínky. "Trénink ve Finsku? To byl vtip!" podotkl.

"Čím blíž jsem od posledního skákání na vodě k prvnímu na sněhu, tím víc jsem si jistý tím, co dělám," vysvětlil důvod snahy o rychlý přechod na sníh. 

Minulý rok chtěl trénovat ve Špindlerově Mlýně, ale marně čekal na sníh. Letos měl proto připraveny dvě varianty, ale ani tentokrát neuspěl.

"Příští rok to bude chtít tři možnosti, asi přidáme Ameriku," uvažoval Valenta.  Je mu líto, že nemůže zúročit letní námahu. Pár důležitých týdnů při přechodu z vody na sníh vše pokazilo. "A hodně dřiny padne vniveč. Člověk čeká, že to prodá dál, ale pak je zbytečně zklamaný," řekl Valenta.

Týden před vánočními svátky si odskočil na čtyři dny do Hongkongu. Vezl s sebou lyže i boty, ale vůbec neskákal. "Jel jsem jen mediálně podpořit exhibici, která začne v pátek," překvapil akrobat.

V Hongkongu přitom exhibičně skákal už předloni a na akci představující Evropu se údajně prošlo milion lidí.

V Hongkongu mohl Valenta i skákat, ale musel by tam zůstat až do 5. ledna. "To jsem nechtěl. Řekl jsem, že musím přes Vánoce a na Nový rok trénovat a chci být s rodinou," omluvil se. 

Můstek na exhibici je postaven v areálu Ocean Parku. Valenta si skočit nemohl, tak alespoň pro své kamarády upravil můstek.

"Za pomoci pily a šroubováku. Měl špatný sklon," uvedl. Mimo jiné si užil i pouťových atrakcí. "Viděl jsem show delfínů a nechápal jsem, co všechno dělají," řekl. Jezdil i na horské dráze.

Světový pohár akrobatických skokanů pokračuje 11. ledna v kanadském Tremblantu, kam Valenta odletí o pět dnů dříve.

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon