Miroslav Petrásek na tiskové konferenci v Novém Městě na Moravě

Miroslav Petrásek na tiskové konferenci v Novém Městě na Moravě | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Nekončí, trenér Petrásek dál povede české běžce na lyžích

  • 9
Miroslav Petrásek zůstává trenérem českých běžců na lyžích, ačkoliv chtěl po olympijských hrách v Soči u reprezentace skončit. Svůj názor však změnil, svazová rada úseku jeho záměr odsouhlasila a kouč prodloužil smlouvu o další rok s tím, že by u nově se tvořícího týmu mohl vydržet až do ZOH 2018 v Koreji.

Dojde ale ke změnám v týmu. Do "áčka" se nevešli olympionici Dušan Kožíšek a Petr Novák, kariéru po sezoně ukončil Jiří Magál. Pokračovat budou Lukáš Bauer, Martin Jakš a Aleš Razým, k nim přibudou mladíci Jakub Gräf, Petr Knop a Jakub Kordač. "Měl bych zájem kvůli těm mladým s týmem pracovat i dál, ale bude záležet, jak to dokážu dát dohromady, jaké budou výsledky," podotkl Petrásek.

Původně počítal s tím, že bude mít po sezoně místo ve vedení Dukly, z čehož ale sešlo, proto se rozhodl zůstat u lyžování jako kouč. "Padalo v úvahu i to, že budu trénovat mládežníky," prozradil. "Jsou tam tři noví závodníci, což je velká změna, přinesou do týmu novou atmosféru," věří trenér.

Po olympijské sezoně nebude mít běžecký tým k dispozici tolik peněz jako loni, příprava tudíž z velké části proběhne v domácích podmínkách. "Změny budou s důrazem na kvalitní trénink. Asi trochu přitvrdíme," přemítal kouč. Příští týden začne rovněž dojednávat podmínky spolupráce se servisním týmem. "Mám schůzku s Honzou Pešinou."

Promluvit si nyní hodlá se všemi závodníky, i s Bauerem, který bude nejspíš opět trénovat s německým týmem. "Začneme dojednávat spolupráci. Chce sportovat dál, vím, že je schopen se připravit, a věřím tomu, že dohodu najdeme," řekl Petrásek.

Hlavní změnou bude lednové mistrovství republiky a také jasně daná nominační kritéria, aby už nedocházelo k rozepřím. Petrásek se před Soči dostal do sporu s Martinem Koukalem, jenž se věnoval dálkovým běhům a chtěl do nominace na olympijskou padesátku. Do týmu se nakonec nedostal. "Jasně stanovím kritéria a vysvětlím to lidem. Aby nedošlo ke konfrontaci," plánuje.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž