Trenér Frühauf vede Neumannovou i reprezentaci

Zadov - Jméno trenéra Stanislava Frühaufa se v minulých letech spojovalo s úspěchy běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové. Uznávaný šumavský kouč loni převzal pod svá křídla Kamilu Rajdlovou a pro nadcházející sezónu se stal i reprezentačním trenérem ženského družstva. Společně s Neumanovou a Rajdlovou doplňují národní celek Helena Balatková a juniorka Kateřina Smutná. "Tým se během tří letních soustředění zformoval do výkonnostní stability. Je tady slušná perspektiva," zhodnotil Frühauf.

Především s mladými holubičkami, jak své svěřenkyně nazývá, pracuje na silové vytrvalosti. "Je tvrdě zanedbaná. Nižší složky by se měly zamyslet nad koncepcí přípravy. Holky jsou z hlediska síly poloviční a světové lyžování je o síle. Máme rok až dva na to, připravit je na olympiádu. Bude to dost práce," shrnul Frühauf.

Jeho jedničkou zůstala Neumannová. V přípravě měla měsíc problémy s kotníkem a Achillovou šlachou. "Chybí nám zhruba sedm set kilometrů, ale vypustili jsme testy a prodloužili silovou přípravu, takže je na tom Katka docela slušně," řekl kouč.

Olympijské medailistce bude pomáhat italský servisman Stefano Vuerich, specialista na struktury lyží, s nimiž měla problémy. "Bude se nám intenzivně věnovat, kde budeme chtít. Měl by se doplňovat se servismany," řekla Neumannová.

"Jeho hlavním úkolem bude výběr tvrdosti lyží z hlediska struktur, což jsem dříve
dělal já, ale už na to nemám moc času," doplnil Fruhauf.  Rajdlová využívá druhým rokem alpský stan pro simulaci vysokohorských podmínek a měla by zaznamenat určitý výkonnostní růst. "Ne výrazný, ale je na tom dobře. Trošku je limitovaná funkčně," řekl o ní trenér.

Za atletický typ s vynikajícím potenciálem označil Frühauf třiadvacetiletou Balatkovou. Problémem je zmíněná síla. "Musíme zrevidovat její vršek. Máme ještě dva měsíce do Světového poháru. Doufám, že ještě něco přikováme," doplnil Frühauf. Balatkovou brzdí i technické nedostatky v obou běžeckých stylech.  "Je to slušný talent, nezkažený talent," vypozoroval Frühauf v létě na Smutné. "Je adaptabilní závodnicí, dobře regeneruje a pro další vývoj je perspektivní," zhodnotil Frühauf.

Kvarteto Neumannová, Rajdlová, Balatková a Smutná tvoří základ reprezentace pro Světový pohár a únorové mistrovství světa klasiků. "Do Světového poháru v Novém Městě na Moravě musíme odjet tři štafety," řekl Frühauf.

Po tréninku na Zadově odjede reprezentace v pondělí na ledovec Dachstein, odkud se vrátí 25. října. Běžkyně dostanou šest dní na regeneraci a 1. listopadu odletí do Kiruny. "Tam navážeme na objemové lyžování a musíme udělat gró před prvním vystoupením ve Světovém poháru," naplánoval Frühauf.  Po říjnovém sprintu v Düsseldorfu zahájí běžkyně Světový poháru 23. listopadu v Kiruně během na 5 km volnou technikou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž