Dušan Kožíšek se po startu finále probojoval do čela celého balíku lyžařů

Dušan Kožíšek se po startu finále probojoval do čela celého balíku lyžařů | foto: Michal Sváček, MAFRA

Televize utnula lyžařské finále těsně po dojezdu. Zradila ji technika

  • 21
Dušan Kožíšek protíná cílovou pásku na čtvrtém místě. Vyčerpaný se sklání k zemi, kamera ještě zabírá radující se vítězné Švédy Jönssona s Hellnerem. A náhle - konec. Televizní přenos z pražského Strahova je náhle utnut, stejně jako vysílání po internetu. A spouští se lavina ostrých slov nespokojených diváků, kteří si chtěli vychutnat úspěch českého lyžaře i v cíli.

Byl to parádní závod. Dušan Kožíšek dlouho sahal ve finále sprintu v rámci Tour de Ski na Strahově po stupních vítězů, konečné čtvrté místo i tak znamená vylepšení jeho dosavadního maxima z této disciplíny.

Diváci České televize ale jeho bezprostřední radost z úspěchu v cíli už neviděli. Sotva protnul pásku, byl přenos ukončen. Žádné rozloučení od komentátorů, žádná omluva.

Televizní vysílání se na několik minut proměnilo v hluché místo, stejně dopadlo vysílání po internetu, kde běžely upoutávky na další sportovní pořady.

Další necitlivé ukončení přímého přenosu, podobně jako při loňském finále florbalové extraligy?

Tentokrát ne.

"Došlo k technické poruše. Odešel agregát, který napájel veškerou přenosovou techniku a jiné spojení tam nebylo," omlouval se divákům šéfredaktor sportovní redakce ČT Otakar Černý. "Prostě ji vyautoval a tím vypadl přenos.

Ten naskočil až po chvíli. "Asi po deseti minutách. V té chvíli můžete jen čekat, až to opraví. Víc dělat nemůžete," řekl Černý. "Něco takového nepamatuju. Prostě náhoda."

Komentátora náhlá situace nezaskočila

Komentátora přenosu Marka Svačinu nenadálá situace nezaskočila. "Doběhli závod a za deset vteřin černá. Nestalo se mi to poprvé, překvapený jsem z toho nebyl," uvedl Svačina.

Dodal, že s podobnou situací se setkal i v lyžování. A to i na domácí scéně. "Myslím že před osmi deseti lety, kdy Katka Neumannová běžela v Novém Městě na Moravě závod Světového poháru. A stalo se mi to i v zahraničí. Není to běžný jev, ale z padesáti přenosů se to může dvakrát stát," dodal. "Až pak jsem se dozvěděl, že vypadla elektřina."

Štěstím bylo, že výpadek nepřišel během rozhodující jízdy finále. "To je, shoda náhod. Jako když do něčeho uhodí blesk. Nedá se to předvídat," doplnil zkušený komentátor.

Florbalisté byli vytlačeni fotbalem, ten jindy musel ustoupit zprávám

Neopakoval se tak případ z loňského dubna, kdy Česká televize předčasně ukončila přímý přenos ze čtvrtého finále florbalové extraligy mezi Střešovicemi a Vítkovicemi. Tehdy vysílání záměrně skončilo před rozhodujícími penaltami kvůli přenosu z fotbalové ligy.

Patrně nejznámějším příkladem necitlivého ukončení sportovního přenosu je ten z roku 1995. V době, kdy se v Poháru vítězů pohárů fotbalisté Hradce Králové chystali proti Dynamu Moskva na penalty, které měly rozhodnout o postupujícím do dalšího kola, dala televize Nova přednost své hlavní zpravodajské relaci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž