Světový pohár v Česku je ohrožen

Špindlerův Mlýn - V Krkonoších chybí sníh, a tak mají organizátoři Světového poháru v alpském lyžování ve Špindlerově Mlýně plnou hlavu starostí. Sjezdovka ve Svatém Petru je stále holá a proto už musel být odřeknut Evropský pohár žen, který se měl uskutečnit příští víkend jako generálka na Světový pohár.

Nad závodem ženských elit stále visí otazník. Slalomářky se měly sjet k obřímu slalomu a slalomu 13. a 14. prosince

"Počasí nám Evropský pohár neumožní uspořádat, proto jsem závody už zrušil," řekl smutně Bohumír Zeman, ředitel organizačního výboru závodů.

Předpověď mu dávala malou naději. V pátek sice mělo v Krkonoších chumelit, ale realita byla jiná. "Je to špatné, chladno nepřichází," posteskl si Zeman.

Výhled na příští týden není podle Zemana příliš nadějný. Po ochlazení se totiž má zase oteplit. Opak toho, co by členové Ski klubu Špindl potřebovali. Zachránil by je pětistupňový mráz, při kterém by mohli spustit zařízení na výrobu umělého sněhu.

"Stále se utěšujeme, že to ještě může dopadnout," těžce vzdychl Zeman, ale zůstal realistou. Špatná předpověď mu moc nadějí nedává. "Asi pomůže už jen zázrak. Bohužel, ale přijde vniveč hodně práce, peněz a výhled do budoucna," řekl Zeman.

Pokud Špindlerův Mlýn závody neuspořádá, dá se předpokládat, že v dalších letech Světový pohár nezíská. "Poprvé je to vždy nejhorší. Kdyby se to udělalo a nevyšlo to až napodruhé, to by byla lepší varianta. Tohle je škoda," dodal Zeman. Naději lze živit do 7. prosince, kdy se rozhodne o konání, nebo nekonání závodů.

Rozpočet dvoudenního podniku se měl pohybovat okolo 20 milionů korun. Nejdražší Světový pohár v republice se přes roční snahu nepodařilo pořadatelům pojistit. "Pojistka byla neúměrně vysoká, a teď už to asi nepůjde," konstatoval Zeman.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž