Šéf Záhrobský i udatná Táňa z Ostravy. Jak Špindl zbrojí na lyžařskou show

  • 0
Pod sjezdovkou Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně je rušno. Dělníci staví kovovou tribunu, dobrovolníci chystají ochranné bariéry, závodní trať udusává rolba. A dva malí klučinové s lyžáky na nohou a s párky v rohlíku v ruce celý ten pracovní šrumec se zájmem pozorují.

Do nejznámějšího lyžařského střediska v Česku se o víkendu vrátí po čtyřech letech Světový pohár žen v alpském lyžování. A přestože ještě na začátku roku zde panovalo nečekané jaro, nyní je skiareál pod sněhem.

K hloučku novinářů právě precizně řezanými obloučky přijíždí Petr Záhrobský mladší, zástupce ředitele závodu, jenž má na starost úpravu trati.

„Kdyby ochlazení přišlo o pět dní později, bylo by to na hraně. Teď jsme ale pevně přesvědčeni, že závod nabídne perfektní podmínky. Trať bude silná, ledová a zároveň bezpečná. Přípravy probíhají ve dne v noci,“ poví.

Světový pohár ve Špindlerově Mlýně

Sobota 28. ledna: slalom 09.30 a 12.30

Neděle 29. ledna: slalom 09.15 a 12.15

*V neděli po 2.kole se ve stánku Slovakia Travel uskuteční autogramiáda Petry Vlhové.

Co se zde odehrává?

Trať prolitou vodou upravuje rolba, načež povrch přes noc zamrzne. Ve středu zde proběhne takzvaná injektáž, kdy se přidá voda pod tlakem přímo do sjezdovky. Jedná se o standardní postup, přírodní sníh se mísí s technickým.

Pár čísel sněhu má v dalších dnech ještě napadnout, ale organizátorům to hlavu nedělá.

V pátek si závodnice v čele s hvězdami Mikaelou Shiffrinovou, Petrou Vlhovou či Češkou Martinou Dubovskou závodní trať poprvé projedou. Odpoledne se pak na ostře sledovaném kopci objeví trenéři lyžařek z elitní patnáctky, kteří začnou stavět slalom pro 1. kolo sobotního závodu.

Uf, konečně sníh. Ve Špindlerově Mlýně pojedou top hvězdy i šest Češek

„Zároveň budou mít lyžařky v horní části černé sjezdovky i skvěle připravenou trať na trénink, kde se budou rozjíždět,“ zmiňuje Záhrobský, sám bývalý reprezentační lyžař a bratr majitelky olympijského bronzu Šárky Strachové.

Sympaťák ve svítivě žluté bundě má v těchto dnech napilno. Na starost má i více než stovku dobrovolníků. „Patří jim velký dík, bez nich bychom to nezvládli. Začínáme brzy ráno a končíme o půlnoci. V tuto chvíli je jich zde asi čtyřicet, další přijedou ve čtvrtek večer a pomůžou nám zabezpečit samotné závody.“

O koho jde? Zejména o nadšence, kteří už vypomáhali během Světového poháru v roce 2019, a lidi spjaté s českým lyžováním. „Během léta a podzimu jsme je oslovovali přes krajské svazy lyžařů a lyžařské kluby. Zájem byl obrovský, máme i náhradníky. Přijeli k nám z celé republiky,“ pochvaluje si Záhrobský.

Pod kopcem kmitá i drobná žena s mrazem ošlehanými tvářemi. Táňa Luzarová z Ostravy. „Děláme co je zrovna potřeba, staráme se o celý svah, během dne se střídáme na různých pozicích,“ říká milovnice hor a lyžování.

Dobrovolnice Tatiana Luzarová dorazila až z Ostravy.

Do Krkonoš přijela v neděli a zůstane tu až do pondělí 30. ledna, kdy se bude vše sklízet. Za výpomoc při přípravě závodu dostane zdarma ubytování, stravu a hlavně zážitek, na který jen tak nezapomene.

„Jsem zvědavá, zda právě u nás získá Shiffrinová svůj rekordní triumf,“ zasvítí jí oči, načež vezme do ruky obří kompresor a zamíří nafukovat ochranné bariéry. „Už se moc těším na závody, bude tu skvělá atmosféra.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž