Martin Jakš během závodu Světového poháru v Toblachu

Martin Jakš během závodu Světového poháru v Toblachu | foto: Svaz lyžařů ČR

Startuje Světový pohár běžců na lyžích a sdruženářů. Co čekat od Čechů?

  • 3
I běžci na lyžích a sdruženáři už naostro vstupují do olympijské sezony, jejich seriály Světového poháru startují v pátek ve finském Kuusamu. Češi budou spoléhat především na výkony zkušeného Martina Jakše a v severské kombinaci na duo Miroslav Dvořák, Tomáš Portyk.

Běžci vstoupí do první sezony pod vedením finského šéftrenéra Ilkky Jarvy, kterého úsek angažoval, aby se pokusil zastavit výsledkový propad. V Kuusamu nastoupí Jakš, Petr Knop, Michal Novák, Miroslav Rypl a Adam Fellner, mezi ženami jen dvojice Karolína Grohová a Kateřina Janatová, kterou čeká v elitním seriálu SP premiéra.

„Všichni jsme zvědaví, jak první závody dopadnou. Považujeme je za test nově vytvořeného systému. Očekáváme, že u všech dojde k progresu. Zároveň se budeme snažit na základě konkrétních výsledků v průběhu sezony dolaďovat, co bude u jednotlivých členů reprezentace potřeba,“ uvedl na svazovém webu Jarva.

„Jsem velmi spokojen s podmínkami, které jsem dostal k práci. Máme mladý tým plný energie, to je naše zbraň pro nejbližší roky,“ řekl Jarva. „Jeho fungování u týmu si sedlo a vzhlížíme k zimě s optimismem,“ podotkl sportovní ředitel Lukáš Sacher.

Kvůli problémům s kyčlí odložila vstup do zimy Petra Nováková, nepojede ani do Lillehammeru. Poprvé se pravděpodobně představí v Davosu.

K favoritům budou tradičně patřit norští běžci. Především v ženách je jejich dominance obrovská a i letos se čeká, že Marit Björgenová a spol. budou mít před konkurencí ve stopě náskok. V minulé sezoně jim konkurovaly Finka Krista Pärmäkoskiová a Švédka Stina Nilssonová. Mezi muži občas Norům stačí Rusové, Švédové, Finové či Švýcar Dario Cologna a Kanaďan Alex Harvey.

S Dvořákem a Portykem se úvodních závodů v severské kombinaci zúčastní Lukáš Daněk a Ondřej Pažout. Češi ale mají v každém závodu SP jen tři místa. „Předpokládá se, že Dvořák s Portykem nastoupí ke všem závodům, zatímco mladíci se budou střídat. V Lillehammeru je však na programu první den i závod štafet, takže v akci tam budou všichni,“ vysvětoval sportovní ředitel sdruženářů Tomáš Slavík.

K hlavním hvězdám sezony by měl opět patřit zástup Němců v čele s Ericem Frenzelem. Pětinásobný vítěz Světového poháru a od léta již trojnásobný otec neztrácí motivaci. „Pořád mě to baví, o tom není pochyb a jsem ve formě. Máme před sebou olympijskou sezonu a doufám, že v Koreji uspěju,“ řekl olympijský vítěz ze Soči.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž