Německý sdruženář Fabian Riessle se raduje z triumfu v Lahti.

Německý sdruženář Fabian Riessle se raduje z triumfu v Lahti. | foto: Reuters

Dvořák v Lahti pronikl do elitní desítky, Portyk přišel o soupeře

  • 3
Nejlepšího českého výsledku v sezoně Světového poháru v severské kombinaci dosáhl Miroslav Dvořák. Český sdruženář skončil v Lahti osmý, vyhrál Němec Fabian Riessle před krajanem Ericem Frenzelem, vedoucím mužem seriálu.

Dosud nejlepším českým výsledkem zimy bylo desáté místo Tomáše Portyka z prosincového závodu v Ramsau. Dvořák do sezony naskočil kvůli mononukleóze až koncem ledna a návrat formy naznačil už v pátek dvanáctým místem.

Nedělní skoky v Lahti byly kvůli nepříznivým podmínkám zrušeny a do běhu sdruženáři nastoupili podle výsledků kvalifikačního skoku z pátku. V tom Dvořák dopadl na 120 metrů a do běhu vyrazil devátý s odstupem minuty a půl za nejlepšími.

Na desetikilometrové trati se Dvořák držel ve skupině bojující o čtvrté místo. „Pohlídal jsem si začátek, nikam neplašil a připravoval se na poslední dvě kola,“ řekl ČTK osmadvacetiletý závodník.

Na trati, na které se za rok uskuteční mistrovství světa, nakonec dojel osmý a při projetí cílem švihl spokojeně rukou. „To je příjemné překvapení i pro mne. Myslel jsem si, že klesnu víc,“ dodal.

Tři nejlepší ze závodu sdruženářů v Lahti. Zleva druhý Němec Eric Frenzel, jeho vítezný krajan Fabian Riessle a třetí Japonec Akito Watabe.

O triumf bojovala trojice sdruženářů a nejvíce sil měl Riessle, který si dojel pro třetí výhru v sezoně. Frenzel byl druhý s odstupem pěti vteřin, třetí skončil Japonec Akito Watabe.

Jarl Magnus Riiber, který páteční skok vyhrál, na startu kvůli zranění chyběl. Nor navíc přišel i o juniorské mistrovství světa, kde měl být jedním ze soupeřů Tomáše Portyka. Smolař víkendu si v závěru sobotního sprintu dvojic vykloubil rameno a na cestu do rumunského Rašnova, kde se bude o medaile bojovat od středy 24. února, rezignoval.

Osmnáctiletý talent prožil obrovské zklamání už v pátečním individuálním závodu, v němž po skoku vedl. V cíli desetikilometrového běhu byl ale z prvního místa diskvalifikován, protože při finiši na stadionu omylem špatně zatočil a kvůli zkrácení trati o premiérový triumf přišel.

V sobotním sprintu dvojic pak Riiber bojoval v posledním okruhu rovněž o první místo, při špatném záběru si ale vykloubil rameno a ve velkých bolestech musel závod vzdát.

Portyk už v Lahti nestartoval a dal přednost přípravě na šampionát v Rašnově.

Závod SP v severské kombinaci v Lahti

1. Riessle 25:50,9, 2. Frenzel (oba Něm.) -5,1, 3. A. Watabe (Jap.) -11,0, 4. Rydzek (Něm.) -59,7, 5. Schmid (Nor.) -1:03,0, 6. Herola (Fin.) -1:03,0, 7. Braud (Fr.) -1:10,1, 8. Dvořák (ČR) -1:11,7, 9. Klapfer (Rak.) -1:25,5, 10. Korg (Nor.) -1:26,2, ...Kutal (ČR) nedokončil.

Průběžné pořadí SP (po 14 z 19 závodů): 1. Frenzel 1091 b., 2. A. Watabe 904, 3. Riessle 789, 4. Graabak (Nor.) 573, 5. Rydzek 481, 6. Krog (Nor.) 466, ...23. Portyk (ČR) 123, 33. Dvořák 54.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž