Slavík se dere mezi nejlepší

Oberstdorf, Liberec - Třikrát pronikl mezi nejlepších deset v letní Grand Prix a vylepšil pověst reprezentace v severské kombinaci. Díky tomu se liberecký sdruženář Tomáš Slavík stal vítězem srpnového dílu ankety o nejlepšího sportovce kraje. V hlasování na iDNES. cz získal celkem 584 hlasů, o 110 víc než druhý v pořadí hokejista Jiří Hunkes.

"Vím, že anketa v MF DNES pravidelně vychází, ale nikdy mě nenapadlo, že bych do ní taky mohl proniknout. O to víc mě vítězství těší," řekl 26letý rodák z Harrachova v telefonickém rozhovoru z německého Oberstdorfu, kde je na soustředění.

Jak důležité jsou pro vás letní úspěchy?
V poslední době jsme se všichni trošku trápili, takže každý dobrý výsledek se počítá. Dařilo se mi ve skoku, kdy jsem měl výchozí pozice do desátého místa. A kolečkové lyže jsou rychlejší než ty normální, takže se dá líp jet i s těmi nejlepšími.

Byla na Grand Prix světová špička?
Ano. Chyběl jen nejlepší závodník Manninen z Finska a Moan z Norska. Pokaždé se sešlo šedesátičlenné startovní pole. Proto si těch výsledků opravdu vážím. Kdybych tak skákal i v zimě, byl by předpoklad jezdit do patnáctého místa. V loňské sezoně už se mi začalo skokansky dařit, bohužel mě dvakrát přerušilo vleklé zranění zad.

Jste lepší skokan než běžec?
V poslední době už jo. Vždycky jsem byl lepší v běhu, ale teď je to spíš naopak. Teď je ještě potřeba to vhodně skloubit.

V březnu jste byl na Světovém poháru v Oslu pátý. Je to váš největší dosavadní úspěch?
Ano, toho jsem dosáhl právě po druhém zranění zad. A předtím v lednu jsem vyhrál na světové Univerziádě, to bylo taky důležité.

Severskou kombinací se zabývá řada mladých, ale většinou se pak specializují na běh či skok. Co vás udrželo u této disciplíny?
Pořád jsem věřil, že se mi začne dařit, pro skok samotný totiž dispozice nemám. Navíc jsem studoval Pedagogickou fakultu v Liberci a při studiu by bylo těžké něco měnit. A časem přišly i výsledky, takže snad ta moje cesta byla správná.

Kombinace však v Česku není příliš populární sport.
Je to určitě dané výsledky. Když někdo z nás ve Světovém poháru zajede do desátého místo nebo ještě líp do třetího, lidi to začnou vnímat jinak, než když jsme na chvostu závodního pole. Severská kombinace pak přitáhne i lidi, kteří se o ni normálně nezajímají. Jinak je samozřejmě pravda, že naše disciplína není tak atraktivní jako skok nebo běh. Je to specializovaný sport.

Je pro vás velkou motivací blížící se mistrovství světa v Liberci v roce 2009? Určitě. Celá příprava je směřovaná k tomu, abychom v Liberci uspěli.
Světový šampionát je u nás doma, tak věřím, že do přípravy přijde víc peněz.

Co vám ještě chybí do absolutní světové špičky?
Trochu běžecké výkonnosti. Ale kdybych podával takové skokanské výkony jako teď v létě, úspěchy přijdou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž