Roman Koudelka na mamutím můstku ve Vikersundu.

Roman Koudelka na mamutím můstku ve Vikersundu. | foto: Reuters

Skokanskou exhibici v Lomnici nad Popelkou ozdobí Koudelka a spol.

  • 1
Kdo chce vidět v akci nejlepší české skokany na lyžích, bude mít v pátek večer příležitost. Všichni pohromadě se představí na tradiční Samohýl skokanské exhibici v Lomnici nad Popelkou.

"Máme potvrzenou účast kompletní české reprezentace skoku, severské kombinace i skoku žen," říká Stanislav Dlouhý z pořádajícího klubu LSK Lomnice. "Je to jediná domácí akce, kde se během jediného dne představí kompletní elita, která skáče na lyžích."

V pátek večer bude za umělého osvětlení k vidění opravdová show. Hlavní hvězdou bude domácí závodník Roman Koudelka, který prožil nejúspěšnější sezonu ve své skokanské kariéře. Ve Světovém poháru vybojoval konečné desáté místo, v hodnocení Turné čtyř můstků byl šestý a jednou vystoupil na stupně vítězů. Na mistrovství světa v letech v norském Vikersundu si navíc vytvořil osobní rekord o délce 226,5 metru.

Na lomnickém můstku s konstrukčním bodem 70 metrů se představí i další špičkoví domácí skokani: Jakub Janda, Lukáš Hlava, Jan Matura nebo Borek Sedlák. Své umění předvedou také nejlepší sdruženáři Miroslav Dvořák, Tomáš Slavík a Pavel Churavý.

Již druhým rokem bude lomnická exhibice probíhat netradičním způsobem. Vždy jeden skokan, sdruženář a skokanka vytvoří smíšené tříčlenné družstvo. "Jeho složení se však určí podle součtu bodů až po prvním kole tak, aby to druhé slibovalo co nejvyrovnanější zápolení," vysvětluje Dlouhý.

Samohýl skokanská exhibice začíná v pátek ve 20 hodin, na velkém můstku se začne skákat před devátou večerní. Závodit se bude zhruba do jedenácti.

Mezi prvním a druhým kolem připraví pořadatelé pro fanoušky autogramiádu závodníků nejzvučnějších jmen. Diváci se můžou těšit také na bohaté občerstvení.

Skokanská exhibice za umělého osvětlení se v Lomnici koná už popáté. Vždy se vyznačuje domáckou atmosférou a slušnou návštěvou. Ta se však odvíjí od počasí. Na první ročník se přišly podívat tři tisíce natěšených diváků, vloni byla zima, a tak skokany sledoval necelý tisíc fanoušků. V pátek večer má být v Lomnici polojasno a teplo téměř 20 stupňů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž