Skokani udělali za měsíc pokrok

P r a h a - Získat notně pošramocenou víru ve vlastní síly a pozvednout ducha pomáhá českým skokanům na lyžích psycholog Josef Falář. Měsíc poznává vnitřní svět reprezentace, na základě rozboru osobností odhalil silné i slabé stránky skokanů a snažil se jim zdůraznit psychické výhody pro tuto disciplínu. Zda kdysi zavržená spolupráce s psychologem bude mít úspěch, naznačí už nadcházející mistrovství světa v Lahti. "Začali jsme pět minut po dvanácté, to jsem jim hned řekl," upozornil Falář v rozhovoru pro ČTK. Za měsíc toho nelze v psychologické praxi mnoho stihnout. "Zda to mělo, nebo nemělo efekt, by mělo ukázat mistrovství světa.

Pokud uspějí, tak je možno to přičíst i psychologické přípravě," mínil Falář. Falář pracoval jako psycholog sportu v liberecké Dukle od roku 1969. Před jedenácti lety byla tato funkce ve sportovních střediscích zrušena, ale nyní se vedení Dukly po dohodě s trenérem Davidem Jiroutkem rozhodlo oprášit staré zvyklosti. Doposud využíval pomoci psychologa samostatně trénující Jaroslav Sakala, jemuž dodává odvahu spolupráce s Rusem Olegem Mazurovem.

"Poslední sezóny mají nemastné neslané. Proto měl oslovilo vedení liberecké Dukly, zda bych se před mistrovstvím na hochy nepodíval," vysvětlil psycholog, jenž míval v péči třeba Pavla Ploce. "Snažím se navázat na to, co se před lety ukončilo," řekl Falář.

Reprezentanti přistoupili ke spolupráci odpovědně. "Poznali, že mají rezervy, a berou to perfektně. Nejsem parazitem nebo brzdou, což je důležité. Musejí chtít oni," pronesl psycholog. Skokanům chyběla sebedůvěra, nevěděli, co se sebou. "A k tomu byli napadáni ať už vedením svazu, Dukly či sdělovacími prostředky, což je utápělo do další deprese," zhodnotil Falář.

Snažil se s reprezentanty pracovat na koncentraci na každý skok a posilování sebedůvěry. "Na věži je každý sám. Záleží na něm samotném, jakým způsobem zvládne atmosféru," uvedl Falář.

Minulý týden provedl kompletní osobnostní vyšetření, vyhodnotil výsledky a konzultoval je se skokany. "Zdůrazňoval jsem jim psychické výhody pro disciplínu a rezervy, které by mohly být brzdou pro vlastní výslednost v závodě," prozradil Falář.

Podle psychologa udělali všichni za měsíc pokrok. Plnili domácí úkoly a snažili se při každém skoku pilovat otázku koncentrace. "To zkoušeli i na pokoji ve volném čase, což si někteří nedokázali představit," doplnil Falář. Zdůraznil, že psychologie vyžaduje dlouhodobou přípravu. "Smlouva je uzavřena do olympiády, ale zájem musí být především z druhé strany," konstatoval Falář.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž